Excerpt: Meer dan 10.000 titels uit vijf eeuwen Drentse geschiedenis

Naast ruim tien kilometer aan archiefdocumenten heeft het Drents Archief ook een ruime bibliotheek met meer dan 10.000 titels. Een groot deel heeft betrekking op de geschiedenis van Drenthe, de dorpen en hun bewoners. Maar ook boeken en tijdschriften over kunst, archeologie en folklore in en buiten de provincie zijn goed vertegenwoordigd. De collectie is een samenstelling van de boeken van het Drents Archief en het Drents Museum en beslaat de periode vijftiende eeuw tot nu. 

Voordat u met uw onderzoek begint, is het raadzaam eerst te controleren of er over uw onderwerp al is gepubliceerd. In de Studiezaal is een handbibliotheek aanwezig met indexen, naslagwerken, genealogieën en informatie over Drentse dorpen en buurtschappen. De catalogus van onze bibliotheek is digitaal te vinden via het zoeksysteem van Biblionet Drenthe en in onze Studiezaal en Digilounge. Onderaan deze pagina vindt u de link naar deze catalogus. 

Boek aanvragen

In de Studiezaal en Digilounge is het mogelijk het door u gevonden boek digitaal aan te vragen, binnen twintig minuten ontvangt u het boek ter inzage of om te lenen. Boeken ouder dan vijftig jaar zijn alleen in de Studiezaal en Digilounge in te zien. Als u lid bent van de Drentse bibliotheek dan is het mogelijk boeken jonger dan vijftig jaar drie weken te lenen. Ook zijn enkele honderden boeken aanwezig in diverse particuliere archieven. Inzage van deze boeken is alleen mogelijk in de Studiezaal. 

> Ga naar de online catalogus