8 februari 2024

'Arme familie, rijke geschiedenis' gaat over het ontdekken van je voorouders in de Maatschappij van Weldadigheid.

Misschien heb jij ze ook wel op zolder liggen: oude schoenendozen met papieren over de geschiedenis van je familie. Als je die dozen dan afstoft en opent, komt er wellicht wel een schat aan informatie naar boven. Maar misschien laten ze ook iets zien dat je nog niet wist. Een bepaald beeld dat je hebt van je familie of verhalen die ineens niet blijken te kloppen. Age, Mirjam en Theo gingen op zoek naar hun familie en ontdekten dat hun voorouders in de Maatschappij van Weldadigheid zaten. Ze zochten uit wie zij waren, wat ze deden en waarom ze daar terecht zijn gekomen.

In onze nieuwe podcastserie 'Arme familie, rijke geschiedenis' nemen we je mee in hun onderzoek en geven we tips en trucs om zelf te gaan zoeken in deze rijke bronnen over onze arme voorouders. 

Overzicht afleveringen:

-Aflevering 1, 18 februari: Age Bakker over zijn voorvader Cornelis Wietzes Bakker
-Aflevering 2, 25 februari: Mirjam Leloux over haar voorouders Frans Leloux en Katharina Siri
-Aflevering 3, 3 maart: Theo Zelders over zijn voorouder Daniel Was

Elke aflevering kent ook een B-deel. In deze extra afleveringen geeft schrijver Wil Schackmann een toelichting op de aflevering. Hij weet alles over de Maatschappij van Weldadigheid en hielp honderden onderzoekers op weg in de zoektocht naar hun voorouders. Ook geeft hij tips voor mensen die een familieonderzoek in de Maatschappij van Weldadigheid willen starten. 

'Arme familie, rijke geschiedenis' is gemaakt door Marjolein Knol van Langkous Producties in samenwerking met RTV Drenthe. De podcast kwam tot stand dankzij financiële steun van de provincie Drenthe.

Luister 'Arme familie, rijke geschiedenis' in je favoriete podcastapp of vanaf 18 februari in het radioprogramma Drenthe Toen op RTV Drenthe.