'Ik schrok van de ontberingen die ze meegemaakt hadden. En dat hij het nooit verteld had.’ Het leven van de Drentse boerenfamilie Nijboer uit Gieterveen verandert ingrijpend als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Wie kun je vertrouwen en wie niet? Vier generaties van de familie Nijboer spreken hierover in de podcastserie De Hilte 11 - Oorlog op de Hondsrug.

Het Drents Archief en RTV Drenthe maakten een podcast over het aangrijpende verhaal van de familie. In vijf delen wordt met oude en nieuwe interviews het verhaal van plattelandsgemeente Gieten in de oorlog verteld. De podcast De Hilte 11 is te beluisteren en te downloaden via de website van RTV Drenthe en het Drents Archief en verschillende podcastapps.

Verhalen over de oorlog

In de jaren tachtig legde onder anderen historicus Michiel Gerding verhalen van ‘gewone’ Drenten over de Tweede Wereldoorlog vast. Sommigen zaten in het verzet, anderen bij de NSB. Veel van deze verhalen zijn nooit eerder of daarna verteld, zelfs niet aan ouders of kinderen. De meeste van deze interviews bleven in het Drents Archief liggen. Tot nu, 75 jaar nadat Nederland werd bevrijd. Podcastmakers Hilde Boelema en Marjolein Knol beluisterden de interviews en waren gelijk geraakt door het verhaal van Geert Nijboer, vandaar dat ze zich verder verdiepten in het aangrijpende verhaal van deze boerenfamilie in Gieterveen.

De Hilte 11 - Seizoen 2

Op 6 september 2020 gaat het tweede seizoen van De Hilte 11 live in de diverse podcastapps. In dit tweede seizoen wordt in vijf delen een beeld gegeven van het verzet in Drenthe. Vijf jonge en dappere Drenten strijden tegen de nazi’s en doen alles om anderen te redden. Alle aspecten komen hierbij aan bod: strijd, onderduik, verraad, liefde en dood. 

75 jaar vrijheid

In 2020 is het 75 jaar geleden dat het grootste deel van Nederland werd bevrijd. Hier wordt ook in het Drents Archief uitgebreid bij stilgestaan. In aanloop naar 5 mei, maar ook in de maanden daarna besteedt het archief met verschillende projecten, voor uiteenlopende doelgroepen aandacht aan deze belangrijke gebeurtenissen. Het actuele programma is te volgen op de website en de social media van het Drents Archief.

De Hilte 11 is mede tot stand gekomen door financiële bijdrages van de provincie Drenthe en en het vfonds (mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, de Bankgiroloterij en de Nederlandse Loterij).

Beluister beide seizoenen in de verschillende podcastapps zoals Spotify, Apple Podcasts of Google Podcast.