Excerpt: Zoon en schoondochter van gevangenisbewaker Hendrik Geerts dragen archief over 

13 januari 2023

Gisteren kregen wij van het echtpaar Geerts een stapeltje waardevolle archiefstukken overhandigd, afkomstig van hun (schoon)vader Hendrik Geerts. Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangenisbewaker in het Huis van Bewaring in Assen en speelde een belangrijke rol in de overval op het Huis van Bewaring op 11 december 1944. Geerts verstrekte de Knokploeg Noord-Drenthe informatie over de wisseling van de wacht in het Huis van Bewaring en dankzij hem kon de knokploeg de sleutel van de deur namaken.

Het meest bijzondere document in het archief van Geerts is onbetwist een lijst met 191 namen van gevangenen in de periode november 1944 tot 8 februari 1945. Gedurende de oorlog werden steeds minder namen van gevangenen geregistreerd door de bezetter, dus deze namenlijst is een zeer welkome aanvulling op de huidige archieven. Het archief van Hendrik Geerts zal binnenkort door onze behoudsmedewerkers gecheckt worden op materiële staat, daarna wordt het geïnventariseerd om uiteindelijk aan de collectie WOII te worden toegevoegd.

Op de foto: Collega’s Ferry en Jan bekijken de namenlijst die ze zojuist van dhr. en mevr. Geerts, nabestaanden van Hendrik Geerts, hebben ontvangen.