Bezoekers ervaren dienstverlening als zeer goed en geven een 8,4

Het Drents Archief in Assen is dit jaar in de Top 3 van de Kwaliteitsmonitor Archieven geëindigd. Met een gemiddeld rapportcijfer van 8,4 scoort de Drentse archiefinstelling flink wat beter dan het landelijk gemiddelde (een 8,0). Met name de vriendelijkheid en ondersteuning van het personeel wordt hoog gewaardeerd, de hulpvaardigheid van de medewerkers krijgt zelfs rapportcijfer 9.

De Kwaliteitsmonitor Archieven wordt tweejaarlijks uitgevoerd in opdracht van KVAN/BRAIN, de landelijke organisatie voor archiefprofessionals en -instellingen. Het Drents Archief scoort op alle onderzochte punten hoger dan het landelijk gemiddelde en ten opzichte van het onderzoek van twee jaar geleden daalde de score slechts op één punt.

Niet alleen het personeel werd in de Kwaliteitsmonitor getoetst, ook de diensten van het Drents Archief zijn beoordeeld. Met name online werd goed gescoord op downloadmogelijkheden (Drents Archief 8,1 / landelijk 7,4) het aantal indexen (Drents Archief 7,8 / landelijk 7,3) en het aantal gedigitaliseerde bronnen op de website (Drents Archief 7,7 / landelijk 7,3).

Het Drents Archief is erg blij met deze positieve beoordeling voor de online diensten. Sinds een aantal jaar wordt namelijk stevig ingezet op digitale dienstverlening. Er zijn veel nieuwe scans online gekomen met daarin duizenden namen uit bijvoorbeeld de burgerlijke stand en de Maatschappij van Weldadigheid. Ook de vlotte afhandeling van vragen, klachten en reacties en de online vindbaarheid is sterk verbeterd, wat terug te zien is in de resultaten van het onderzoek. In totaal deden 36 archiefinstellingen mee aan de Kwaliteitsmonitor Archieven. Het Drents Archief kwam als relatief klein archief op plek 3 terecht en moest alleen het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) en het Streekarchief Langstraat Heusden Altena voor zich dulden.