Excerpt: Boerenprotesten, surfgekte en Elfstedentochtrijders

7 juli 2020

De veelzijdige fotojournalist vierde vorig jaar niet alleen zijn zestigste verjaardag, ook zat Sake Elzinga veertig jaar in het vak. In de afgelopen vier decennia bouwde hij een immens uitgebreide collectie negatieven, foto’s en dia’s op. Hij werkte nationaal en internationaal en won vanaf de jaren ’90 prestigieuze prijzen. Eerst werkte hij analoog, later volledig digitaal. Het deel met Drentse foto’s van Elzinga is van grote provinciale waarde omdat het een prachtig tijdsbeeld geeft van de afgelopen veertig jaar op het gebied van het culturele, economische en dagelijks leven in Drenthe. De fotograaf schenkt de collectie van duizenden foto’s met trots aan het Drents Archief. De eerste serie hiervan, een kleine 800 foto’s uit de jaren ’80 en ‘90, staat hier nu online. De foto’s zijn niet alleen te bekijken maar ook gratis te downloaden.

Monnikenwerk

Voordat Elzinga de collectie (1979-2019) over kan dragen aan het Drents Archief moeten de negatieven gedigitaliseerd en beschreven zijn. Hiermee is de fotograaf vorig jaar gestart. Van tevoren dacht de fotograaf een half jaar nodig te hebben, maar het weer opnieuw bekijken en beleven van de beelden en in zijn oude agenda’s op zoek gaan naar de locatie en gelegenheid van de foto’s kost de fotograaf veel meer tijd. Toch kwam er in het jubileumjaar een boek. ‘De Zilvermijnen van Drenthe - De jaren 80 in foto's door Sake Elzinga’ verscheen eind vorig jaar bij Koninklijke Van Gorcum. Tijdens het Festival van de Drentse Geschiedenis exposeerde de fotograaf een serie portretten van Drentse powervrouwen in de Digilounge van het Drents Archief en verzorgde hij een workshop in het Drents Museum.

Hoog bezoek, boerenprotesten en surfgekte

De rechtenvrije foto’s die hier nu te zien zijn, geven volgens junior conservator Rik Klaucke een prachtig tijdsbeeld van de jaren tachtig en begin jaren negentig in Drenthe. “Er zijn onder meer portretten van bekende en minder bekende Drenten uit die tijd te zien maar ook bezoeken van Koningin Beatrix en politici als Dries van Agt en Eelco Brinkman aan onze provincie. Ook legde de fotograaf de massale surfgekte, boerenprotesten, aanmeldingen voor de Elfstedentocht en de protesten tegen de militaire basis te Havelte vast”. De eerste serie foto’s bevat ook beelden van de jaarlijkse gebeurtenissen zoals openlucht spelen, de Drentse Fiets4daagse en de intocht van Sinterklaas. Vastgelegd op de kenmerkende manier van Sake Elzinga. “De foto’s op onze website mogen rechtenvrij gebruikt worden, mede daarom is het een zeer waardevolle collectie voor het Drents Archief en de Drentse bevolking”.

Het vervolg

De volgende batch, met zo’n 4.000 foto’s staat inmiddels in de database van het Drents Archief, een team enthousiaste vrijwilligers van het Drents Archief controleert de beschrijvingen en vult deze waar nodig aan, zodat iedereen de foto’s straks eenvoudig kan vinden en gebruiken. Na de zomer levert de fotograaf de derde serie over de periode t/m 2000 en later volgt de laatste batch t/m 2019. Als afsluiting van het project, mogelijk gemaakt met financiële steun van provincie Drenthe, gemeente Assen en het Prins Bernard Cultuurfonds volgt in 2021 een symposium.