Excerpt: Foto's van oude beroepen gemaakt door Ben Schröer
Afbeelding van een bakker aan het werk uit de collectie van Schröer

Deze tentoonstelling is inmiddels afgelopen.

Turfstekers, een pastoor en een bakker. Allemaal beroepen die al meer dan honderd jaar bestaan. Sommige zijn inmiddels verdwenen, maar schoolmeester en fotograaf Ben Schröer (1887 - 1953) legde ze begin vorige eeuw vast. Zestien ambachten van weleer zijn nu te zien in onze expositie 'Aan het werk!'. De foto's zijn genomen in en rondom Nieuw-Schoonebeek, waar Ben Schröer woonde en werkte. 

Johannes Bernardus Schröer, oftewel Ben, was in het begin van de twintigste eeuw het hoofd van de lagere school in Nieuw-Schoonebeek. Maar dat was hij niet alleen, als amateurfotograaf maakte hij tussen 1910 en 1940 honderden foto's. Hij fotografeerde alledaagse dingen in en rond Nieuw-Schoonebeek. De kinderen op zijn school, maar ook mensen op straat, feestjes in het dorp en schaatsers op ondergelopen weilanden. De foto's geven een mooi inkijkje in het dorpsleven van honderd jaar geleden.

Wil je meer werk van Schröer zien? Bekijk dan onze speciale webexpositie over deze fotograaf! Zijn foto’s zijn ook te bekijken én gratis te downloaden in onze beeldbank. Selecteer hiervoor bij 'Collectienaam' de Collectie J.B. Schröer.

De expositie 'Aan het werk' is tot het najaar van 2023 te zien tijdens openingstijden van het Drents Archief en gratis toegankelijk. Loop dus een keertje bij ons binnen!