Excerpt: Bekijk alle activiteiten in oktober via deze link
De heer Doijer, directeur van werktuigenfabriek Doyer & Hauser N.V. in Assen, naast zijn nieuwste uitvinding: een wankelmotor voor auto's.

17 augustus 2023

Een ode aan de denkers die ondenkbare vragen durfden te stellen en de vrije geesten die het onmogelijke mogelijk maakten. Dat is Eureka! - Ik heb het!, het thema van de Maand van de Geschiedenis 2023. In Drenthe vieren we dat traditiegetrouw met het Festival van de Drentse Geschiedenis. De hele maand oktober organiseren we lezingen, workshops, wandelingen en andere activiteiten voor jong en oud. En natuurlijk door de hele provincie zodat ook jij mee kunt doen. 

Het volledige programma vind je onderaan deze pagina. Hieronder geven we alvast een klein voorproefje. 

Ook maken we deze maand samen met het Hunebedcentrum een speciale blogserie. Over uitvinders langer en minder lang geleden! De blogs kun je hier lezen!

Historische Quiz

Een Festival van de Drentse Geschiedenis is natuurlijk niet compleet zonder de Drentse Geschiedenis Quiz. Op zaterdag 7 oktober vind je 'm weer in het Dagblad van het Noorden. Samen met Bernd Otter (DvhN), Wim Ensing (Drentse Historische Vereniging) en medewerkers van het Drents Archief laten we weer jouw hersens kraken en brengen we je wat feitjes bij over de Drentse Geschiedenis. En daar zijn mooie prijzen mee te verdienen!

Wetenschap

Drenthe en de wetenschap een onmogelijke combi? Echt niet! We hebben in onze provincie weliswaar geen universiteit, maar er schuilt talent genoeg in onze provincie. Tijdens de Maand van de Geschiedenis laten we je kennis maken met bekende én minder bekende wetenschappers, uitvinders en dwarsdenkers. 

Tips & Tricks

Lijkt het je spannend om verborgen verhalen over jouw familie te ontdekken? Of om een moordzaak uit het verleden te reconstrueren? Wij geven je tijdens het Festival van de Drentse Geschiedenis de beste tips en tricks hoe je handig in (onze) archieven kunt zoeken en boeiende verhalen kunt ontdekken. Wie weet ervaar je binnenkort zelf zo'n eureka-moment!

Het programma tijdens de Maand van de Geschiedenis in Drenthe

De komende tijd voegen wij meer informatie over de afzonderlijke activiteiten toe.

datum:

tijdstip:

activiteit:

locatie:

opmerkingen:

zondag 1 oktober 13.00 uur
14.15 uur
15.30 uur
Oktober Kindermaand: in de voetsporen van een weeskind Drents Archief, Assen Aanmelden via deze link
zondag 1 oktober

14.00 uur
15.00 uur

Ontmoet Dominee Picardt - de oorsprong van 't Huynenbed Hunebedcentrum, Borger Aanmelden is niet nodig
maandag 2 oktober 19.30 - 20.30 uur Hoe een dove botanicus uit Assen de wereld rondfietste - lezing door Wim Daniëls Drents Archief, Assen

Tolk NGT aanwezig

Aanmelden via deze link

zaterdag 7 oktober Drentse Geschiedenis Quiz verschijnt Dagblad van het Noorden Stuur uw antwoord in via deze link

zaterdag 7 oktober
+
zondag 8 oktober

10.45 - 16.10 uur (doorlopend) Hoe een Drentse radiotelescoop het heelal ontdekte - rondleidingen CAMRAS Dwingeloo Radiotelescoop Aanmelden via CAMRAS
vrijdag 13 oktober

14.00 uur
15.00 uur

Verhalen van vrijdenkers en andere opmerkelijke Assenaren Noorderbegraafplaats, Assen Aanmelden is niet nodig
zaterdag 14 oktober 12.00 - 16.30 uur Ontdek je voorouders in Veenhuizen Nationaal Gevangenismuseum, Veenhuizen Aanmelden is niet nodig
maandag 16 oktober 14.00 - 16.00 uur Eureka-momenten in het Drents Archief Drents Archief, Assen Aanmelden kan via deze link
24-25-26 oktober 10.00 - 16.00 uur Opa- en Omadagen Drents Archief en Drents Museum  Tickets vooraf online kopen
dinsdag 31 oktober 16.30 uur Uitslag Drentse Geschiedenis Quiz Drents Archief Aanwezig zijn? Klik hier!