Excerpt: Luister je mee op woensdag om 11.40 uur?

Laatste update: 28 februari 2024

Elke woensdagochtend hoor je het Drents Archief in het programma Koffie en Keuvelen op Radio Drenthe. Presentator Wim Boer belt rond 11.40 uur met Ellen van der Velds of Hilde Boelema van het Drents Archief en samen bespreken ze het onderwerp dat die week centraal staat. Dat kan van alles zijn: een écht Drents thema - bijvoorbeeld Ellert en Brammert of de stookhokken - of een onderwerp dat past bij de tijd van het jaar, denk maar de Zuidlaardermarkt. Als luisteraar kun je vooraf je ervaringen en herinneringen aan het thema van de week delen via de Facebookpagina's van Radio Drenthe en het Drents Archief. Wie weet hoor je je eigen reactie terug op de radio!

Je hoort ons in het gesprek regelmatig verwijzen naar archiefstukken of collecties in onze beeldbank. Had je niet zo snel pen en papier bij de hand of wil je gewoon meer informatie over een bepaald onderwerp? Bekijk dan hieronder onze tips, gerangschikt per uitzending (van nieuw naar oud). Ben je benieuwd welke onderwerpen we in 2023 behandelden? Onderwerpen die je in 2023 hoorde in Koffie en Keuvelen vind je hier.

28 februari: Linthorst Homan

De naam Linthorst Homan kom je in Drenthe veel tegen. Er zijn diverse wegen, scholen en een kanaal naar vernoemd. Maar wie was deze vooraanstaande Drentse familie? En hoe kwamen ze aan hun naam?

21 februari: De Berkenhof

De Berkenhof was een opvanghuis in Zuidlaren. Het werd in 1950 aangekocht door de Stichting Opbouw Drenthe als vakantiecentrum voor vermoeide huisvrouwen. Tijdens de vakantieweken kwamen de vrouwen niet alleen tot rust, maar werden ze ook opgevoed tot betere huisvrouwen en moeders.

14 februari: Crime passionnel in Ees

Voor het tv-programma Verborgen verleden ging Hilde op de zoek naar het verhaal achter de moord op Rika Wenning op 4 juli 1893. Ze werd vermoord door haar ex-vriend, Egbert Warringa, in hun beider woonplaats Ees. Egbert bekende haar te hebben doodgeschoten en kreeg een gevangenisstraf van vijftien jaar opgelegd. Na tien jaar kwam hij vanwege goed gedrag vrij. Bekijk hier de aflevering van Verborgen verleden over deze Drentse crime passionnel.

7 februari: Carnaval in Drenthe

Wij zijn natuurlijk van ‘boven de rivieren’, maar op verschillende plekken in Drenthe wordt uitbundig carnaval gevierd. In sommige dorpen gebeurt dit vanuit de katholieke traditie (Zuidoost-Drenthe). Ook Assen heeft een eigen carnavalsvereniging: De Narren van Pitlo. Deze werd begin jaren 70 opgericht door de Maastrichtenaar Jean Rousseau, die voor de liefde Zuid-Limburg verruilde voor Drenthe. Hij werd als Prins John de eerste Prins Carnaval van Pitlo (zo heet Assen in Carnavalstijd). Meer weten over carnaval in Drenthe? Lees onze blog Feest op 't veen.

31 januari: De Bikbar in Emmen

De Bikbar in Emmen is een fenomeen in Zuidoost-Drenthe. Niet alleen vanwege het bijzondere pandje (de ronde kiosk op het Marktplein), maar misschien nog wel meer vanwege de Bikbarsaus. Het recept voor deze saus schijnt nog steeds een van de grootste mysteries van Emmen en omgeving te zijn. Menig scholier fietste in de jaren 80 en 90 op weg van school naar huis (kilometers) om voor een patatje bikbarsaus.

24 januari: Jenever

Uit turf, jenever en achterdocht heeft Onze Lieve Heer de Drent gewrocht. Waarom is jenever zo verbonden aan de Drent? Echte jeneverplekken in Nederland zijn namelijk Weesp en vooral Schiedam. En we kennen natuurlijk Hooghoudt in Groningen, maar in Drenthe waren geen (grote) jeneverstokerijen. Toch blijken Drenten veel jenever te drinen, , rond 1900 was het (vooral in de veengebieden) echt de volksdrank. Zo werden in 1911 in heel Drenthe 48 miljoen borrels geschonken. Er werd heel veel jenever in het veengebied Drenthe binnen gesmokkeld: bijvoorbeeld in varkensblazen! 

17 januari: Het Sint-Anthoniusgilde

 Elk jaar op Sint Anthonie (17 januari) komen de broeders van het Sint-Anthoniusgilde uit Dwingeloo bijeen voor hun jaarlijkse vergadering. Van oorsprong was het een liefdadigheidsinstelling ten behoeve van de plaatselijke armen, tegenwoordig is het gilde hulpvaardig bij sociaal-maatschappelijke projecten. Het meest bijzondere aan het gilde is de jaarlijkse inning van de boterpacht, die rust op het voormalige schultehuis in Dwingeloo. 

10 januari: Plattelandsvrouwen

Vanaf 1931 werden Drentse afdelingen opgericht, onder meer vanuit het landbouwhuishoudonderwijs. Hun aantal groeide sneller dan in andere provincies. Dit wordt veelal verklaard uit de snelle veranderingen in de Drentse landbouw maar ook uit de Drentse gewoonte om zaken in buurtverband op te pakken (noaberschap). De bond was overal in Drenthe sterk vertegenwoordigd. Tot in de jaren 70 van de 20e eeuw bleef het ledental van de bond groeien.