Excerpt: Fotocollectie brengt gesprek met dementerende ouderen op gang.

25 april 2020

Mariska Bakker en Charlotte Schepel van verpleeghuis De Weegbree (Zorggroep Tangenborgh) in Klazienaveen hebben zich afgelopen maanden ingezet voor een nieuw initiatief. Voor de bewoners van het verpleeghuis, ouderen met dementie, hebben ze verschillende fotoboeken samengesteld. Samen met de bewoners gaan ze in gesprek over de foto’s van bekende plekken van toen in Klazienaveen. Op die manier wordt het welzijn van de ouderen bevorderd. De foto’s zijn afkomstig uit de collectie van het Drents Archief, dat graag aan dit project meewerkte.

Herinneringen ophalen

“We willen met de fotoboeken vooral inzetten op reminiscentie, het automatisch oproepen van herinneringen die aansluiten bij de belevingswereld van de ouderen. Dat is in dit geval het Klazienaveen van vroeger”, vertelt Charlotte Schepel, psycholoog bij De Weegbree. “

De fotoboeken worden ingezet als middel om contact te maken. Ze bieden een manier om in gesprek te gaan en om samen ergens mee bezig te zijn. De boeken komen op de huiskamers te liggen zodat ze er gemakkelijk bij kunnen worden gepakt.”.

Medewerkers van verpleeghuis De Weegbree in Klazienaveen hebben zich afgelopen maanden ingezet voor een nieuw initiatief. Voor de bewoners van het verpleeghuis, ouderen met dementie, hebben ze verschillende fotoboeken samengesteld. Samen met de bewoners gaan ze in gesprek over de foto’s van bekende plekken van toen in Klazienaveen. Op die manier wordt het welzijn van de ouderen bevorderd. De foto’s zijn afkomstig uit de collectie van het Drents Archief, dat graag aan dit project meewerkte.

“We willen met de fotoboeken vooral inzetten op reminiscentie, het automatisch oproepen van herinneringen die aansluiten bij de belevingswereld van de ouderen. Dat is in dit geval het Klazienaveen uit hun jeugd.”, vertelt Charlotte Schepel, psycholoog bij De Weegbree. “De historische foto’s maken het makkelijker om in contact te komen met onze bewoners. Zo kan het isolement van dementerende ouderen worden doorbroken. Zij vertellen over hun herinneringen aan het Klazienaveen van vroeger en dat geeft zelfvertrouwen”.

Historische fotocollectie

Het Drents Archief reageerde enthousiast op het verzoek van De Weegbree om fotomateriaal aan te leveren. “We hebben honderdduizenden historische foto’s van heel Drenthe in onze collectie. Niet alleen het goed bewaren van het materiaal vinden we belangrijk, maar vooral het beschikbaar stellen van de collectie aan de samenleving. We zijn er trots op dat we hebben kunnen bijdragen aan het welzijn van de bewoners van De Weegbree’, aldus Mark Goslinga, fotoconservator van het Drents Archief.