Excerpt: Medewerker Laura Wiggers vertelt hier meer over 

17 juni 2024

Begin juli wordt het depot van het Drents Archief grondig gereinigd. Dit doen we zodat de archiefstukken in goede condities bewaard kunnen blijven. Coördinator Behoud en Depot, Laura Wiggers, vertelt ons wat meer over dit proces.

Waarom deze grondige reiniging?
“Eens in de zoveel tijd laten we dit doen. Het is een preventieve reiniging waarbij het depot heel grondig van boven tot onder wordt schoongemaakt.”

Stof en archiefstukken, hoe zit dat?
“In het archiefdepot is een constante temperatuur van 18°C en een luchtvochtigheid van 50%. Dit zijn de ideale bewaaromstandigheden voor papieren archieven. Stof heeft de vervelende eigenschap om vocht aan te trekken. Hierdoor kan de luchtvochtigheid stijgen, wat het klimaat uit balans kan brengen. En je raadt het al: dit kan zorgen voor een fijne plek voor schimmels. En dat is nou precies wat we niet willen natuurlijk.”

Hygroscopisch materiaal
Archiefmateriaal is hygroscopisch, dit betekent dat het vocht uit de lucht kan opnemen. Een hogere luchtvochtigheid betekent dus een grote kans op schimmels. “Schimmels en archiefstukken zijn zeker geen vrienden van elkaar”, vertelt Laura. Schimmels breken vezels af, waardoor het materiaal brozer wordt. Papier kan krom trekken of opzwellen. “Dat maakt het lezen en raadplegen een stuk moeilijker. Sommige schimmels produceren zelfs zuren die papier kunnen beschadigen.” Binnenkort hangt er in ieder geval geen stofje meer in de lucht in het depot van het Drents Archief.

Studiezaal
In verband met het reinigen van het depot is de studiezaal op dinsdag 9 juli gesloten. Op woensdag 10 en donderdag 11 juli zijn we weer geopend. Op deze dagen kan het gebeuren dat het halen van archiefstukken langer duurt dan je van ons gewend bent. Alvast onze excuses voor het ongemak.