Excerpt: Aflevering 1 Aaltje en Bertus Zefat uit Valthe

“Ik heb geprobeerd te doen wat je als Nederlander moest doen: anderen helpen. En gelukkig hebben wij het overleefd, het had ook anders kunnen gaan...” Die woorden sprak Lambert Ketelaar (1917) in 1987. Hij was een van de tientallen Drenten die in de jaren ‘80 werden geïnterviewd door het Drents Archief over de Tweede Wereldoorlog. Jarenlang lagen deze interviews op de plank, tot nu, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ze vormen de basis van het tweede seizoen van de podcastserie De Hilte 11.

Begin dit jaar kwam het eerste seizoen van De Hilte 11 – Oorlog op de Hondsrug online. Hierin werd het aangrijpende verhaal van de familie Nijboer uit Gieten verteld. Vanaf 6 september is het tweede seizoen van deze succesvolle podcastserie te beluisteren. De Hilte 11 – Verzet in Drenthe vertelt het verhaal van vijf Drentse verzetsstrijders. Ze kwamen uit verschillende hoeken van onze provincie maar hadden een ding gemeen: ze deden wat ze als Nederlander moesten doen. Met alle gevolgen van dien. In vijf afleveringen worden de verhalen verteld van vijf Drentse verzetsstrijders. In de eerste aflevering staat het verhaal van Aaltje en Bertus Zefat uit Valthe centraal.


Aflevering 1 Aaltje en Bertus Zefat. Luister hier

Aaltje Zefat-Heres en haar man en Bertus Zefat runden in de Tweede Wereldoorlog een kippenboerderij in Valthe. Bertus kwam in die tijd regelmatig in contact met Joden uit Emmen. Toen de oorlog uitbrak en de Joden het steeds moeilijker hadden, kreeg Bertus het verzoek om hen een plekje te geven.

Zijn vrouw, Aaltje, vertelt erover: “’Niet schrikken als er ‘s nachts aan het raam geklopt wordt’, zei mijn man. Want er was een Jood en die kenden we goed. Ik zei: ‘Ik hoop niet dat het gebeurt.’ ‘Ik ook niet’, zei mijn man. ‘Maar je kan ze niet zomaar de dood in jagen.’”