Excerpt: Tekening van Enno Willinge (1769-1791) nu te zien in Digilounge
Getekende kaart met daarop landgoed en huizen waaronder Ter Hansouwe

7 augustus 2023

In de Digilounge in het Drents Archief is nu een kaart uit 1789 te zien met daarop Ter Hansouwe. Huis ter Hansouwe is het enige nog overgebleven middeleeuwse steenhuis in Drenthe. De mooie en gedetailleerde kaart is vermoedelijk gemaakt door Enno Willinge (1769-1791) uit Peize. Zijn familie, die in die tijd belangrijk was in Emmen en Peize, had de huizen in bezit die te zien zijn op de kaart: Ter Hansouwe, ook wel Agterste Horst genoemd, en de Voorste Horst aan de weg van Peize naar Eelde. De kaart laat goed zien wat toen in hun bezit was.

Bezittingen

De familie Willinge kocht de huizen in 1740 en rond 1800 verkochten ze Ter Hansouwe weer. Ze bewoonden ook de havezate in Peize en het Emmen- of Willingehuis in Emmen. In het Westeinde bij Dwingeloo bezaten vier zussen Willinge tot 2013 havezate Oldengaerde, dat toen is overgedragen aan Het Drentse Landschap. Het restant van het familiearchief - een klein deel was al eerder geschonken - en deze mooie kaart kwamen terecht bij het Drents Archief. Huis ter Hansouwe is tegenwoordig ook in bezit van Het Drentse Landschap.

Tragische geschiedenis

Enno was de jongere broer van Jan Willinge (1766-1806), die net als hun vader schulte was van Peize. We vinden Enno terug in de Groningsche studenten-almanak van 1865 van studentenvereniging Vindicat. Enno stond namelijk vanaf 26 augustus 1787 ingeschreven, het jaar waarin professor Oriëntaalse talen Nikolaas Willem Schroeder de rector magnificus was van de universiteit in Groningen. Vlak voor zijn inschrijving werd Enno nog geroemd om zijn ‘cierlyke redevoering’, waarmee hij op 11 juli 1787 de eerste prijs kreeg op zijn middelbare school, de Latijnse school in Oldenzaal. Hij werd een ‘veel beloovende Jonge Heer’ genoemd.

Een paar jaar na het maken van de kaart overleed Enno. Op 31 mei 1791 verdronk hij, door onbekende oorzaak, in Groningen. Een week later werd de veelbelovende student begraven in Peize.

Familiearchief Willinge

De kaart van Huis ter Hansouwe wordt net als andere stukken uit het familiearchief Willinge in het Drents Archief bewaard. Het inventariseren van de aanvulling van het familiearchief is volop gaande. In het najaar komen de stukken beschikbaar. Wil je de kaart nu al zien? Kom dan in augustus of september tijdens openingstijden naar het Drents Archief.

📜 0220 Familie Willinge, Enno Willinge, 1789.