Excerpt: De films worden de komende tijd gescand en zijn daarna te zien

De dorpsfilms die filmmaker Johan Adolfs in Roswinkel maakte, zijn vorige week overgedragen aan het Drents Archief. Tot afgelopen zomer wist buiten het dorp zelf niemand van het bestaan van deze films af. Ze lagen veilig opgeslagen in de kluis van muziekvereniging Amoroso. Jaren geleden hadden het bestuur hiervan besloten dat de films Roswinkel nooit mochten verlaten. De huidige generatie maakte een andere overweging: om de films onder beter omstandigheden te bewaren, is besloten deze aan het Drents Archief te schenken.

Filmmaker Adolfs bezocht Roswinkel twee keer. In 1949 en in 1958. Hij schoot beelden van de school, winkels en andere alledaagse taferelen. Johan Willem Lambertus Adolfs (1917-1977) maakte halverwege vorige eeuw ongeveer 1500 films, waarvan bijna 90 in Drenthe. 

Naast de films, schonk Roswinkel ook de nota en de notulen van de muziekvereniging aan het Drents Archief. De dorpsfilms worden komende tijd gescand en zullen daarna op de website van het Drents Archief te zien zijn. 

Bekijk hier de reportage die RTV Drenthe over de overdracht maakte.