Excerpt: Bekijk hier het programma voor de laatste week van januari! 

20 december 2021

Het Drents Archief organiseert vanaf 24 januari de Week van de Drentse Familiegeschiedenis. Centraal staat het archief van de Etstoel, het oude Drentse gerechtshof. Aanleiding is de naamindex die het zoeken naar veroordeelde voorouders een stuk gemakkelijker maakt. Cor de Graaf en Fred Sieders geven online lezingen over de spannende resultaten van hun (familie)onderzoek. Schrijfster Janne IJmker vertelt over Elsjen Roelofs, een vrouw die in de 18de eeuw ter dood werd veroordeeld voor de moord op haar echtgenoot. De activiteiten vinden online plaats op 24, 26 en 28 januari. Deelnemen kan gratis en online via de website van het Drents Archief: www.drentsarchief.nl

Heeft u deelgenomen aan een van de lezingen? > Laat ons weten wat u ervan vond!

Tips voor onderzoek

De meeste rechtszaken van de Etstoel gaan over conflicten tussen Drenten in de periode 1609-1790. Daarin komt van alles aan bod: een ruzie over een erfenis, een niet nagekomen trouwbelofte of een beschuldiging van diefstal. Zulke gegevens bieden een mooi inkijkje in het dagelijks leven en kunnen extra informatie opleveren over familieverbanden. Maker van een index op deze Etstoel-archieven Cor de Graaf vertelt over een aantal rechtszaken en geeft tips hoe je zelf onderzoek kunt doen in het archief van de Etstoel. De lezing vindt plaats op maandag 24 januari 2022, van 15.00 tot 16.00 uur en is via deze link te volgen.

Zware misdaden

Misdaden zoals bedreiging, mishandeling en moord kwamen vroeger minder vaak voor. De straffen liepen uiteen van het betalen van een boete tot de doodstraf. Rechter en onderzoeker van de Drentse rechtshistorie Fred Sieders vertelt over de informatie die je hierover kunt vinden in het archief van de Etstoel. De lezing vindt plaats op woensdag 26 januari 2022, van 20.00 tot 21.00 uur en is via deze link te volgen. 

Schrijfster Janne IJmker baseerde haar boek 'Achtendertig nachten’ op de waargebeurde rechtszaak tegen Elsjen Roelofs. Zij werd in 1767 ter dood veroordeeld voor de moord op haar man. Het interview met Janne IJmker is op vrijdag 28 januari de hele dag te volgen via www.drentsarchief.nl. Ook daarna kunt u dit interview nog terugkijken.

Lezingen via Microsoft Teams

Vanwege de geldende coronamaatregelen kiest het Drents Archief ervoor om tijdens de Week van de Drentse Familiegeschiedenis online lezingen te organiseren. Wilt u deelnemen maar heeft u niet eerder een lezing bijgewoond via Microsoft Teams? Lees eerst deze instructie door!