In de rubriek Archiefstukken vindt u een overzicht van de meer dan duizend archieven die het Drents Archief bewaart. Van kleine archieven van bijvoorbeeld een plaatselijke schaatsvereniging tot uitgebreide archieven zoals het archief van de Provincie Drenthe of de Maatschappij van Weldadigheid.

Het overzicht van een archief wordt ‘inventaris’ of ‘toegang’ genoemd. U kunt de inventarissen doorzoeken. Als u een treffer heeft gevonden met een grijs blokje of bolletje, dan kunt u meteen de scans bekijken en in veel gevallen ook downloaden.

Heeft u niets gevonden? Dat betekent niet dat er geen informatie over uw onderwerp aanwezig is. U zult dan op een andere manier moeten zoeken. Misschien kunt u erachter komen welke organisatie zich met uw onderwerp heeft beziggehouden. Bekijk dan de inventaris/toegang van het archief van die organisatie. Daarin zou een algemene omschrijving kunnen staan waaronder uw onderwerp valt. Een garantie dat het door u gezochte onderwerp daar ook werkelijk te vinden is, is er helaas niet!

In de rubriek Zoektips kunt u lezen hoe u bronnen over specifieke onderwerpen kunt vinden en hoe u ze kunt gebruiken. Als er geen scans online staan, kunt het Drents Archief bezoeken om de archiefstukken in origineel te raadplegen.

Komt u er niet uit? Bel, mail of chat met ons! Of vul het contactformulier in. We helpen u graag op weg.