Excerpt: Duik in het leven van de slaven op de Surinaamse plantages en het Drents slavernijverleden

Primair onderwijs; groep 7 en 8

Ook Drenthe heeft een slavernijverleden. Belangrijke Drentse families hadden slaven in Suriname. Deze families brachten vrijwel nooit een bezoek aan hun plantages in Suriname, maar zij verdienden hier wel veel geld mee. Ze hadden mannen, jongens, meisjes en wijven! Het toezicht op de plantages lieten zij over aan directeuren. Administrateuren hielden de rijke Drenten in jaarverslagen op de hoogte van alles wat er op de plantages gebeurde. Een aantal van die jaarverslagen is in het Drents Archief bewaard gebleven.

In dit programma duiken de leerlingen in het leven van de slaven op de Surinaamse plantages en het Drents slavernijverleden. De leerlingen spelen een game in de oude kelders en een interactieve quiz in de Studio van het Drents Archief. Met de hulp van computers, scanners en touchscreens ontdekken zij de archiefstukken van het Drents Archief. Spelenderwijs maken zij kennis met behoud van een archief, het slavernijverleden, koloniale waren en de plantages in Drentse eigendom.

Aansluitende kerndoelen

Het lesprogramma over de slavernij kan lesstof vervangend zijn, maar ook als aanvulling voor de geschiedenislessen op school worden ingezet. Het programma sluit aan op kerndoelen 51 t/m 53 -  tijd van pruiken en revoluties.

Informatie & aanmelden

  • Doelgroep: primair onderwijs; groep 7 en 8
  • Groepsgrootte: maximaal 48 leerlingen
  • Kosten: € 4,50 per leerling
  • Wanneer: op afspraak, maandag t/m vrijdag
  • Duur van het programma: 120 uur
  • Waar: Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen
  • Vervoer: de scholen zorgen zelf voor het vervoer naar het Drents Archief. Bij aanmelding via Culturele Mobiliteit wordt het vervoer geregeld door Kunst & Cultuur Drenthe.
  • Meer informatie en aanmelden: neem contact op met een van onze educatief medewerkers.
  • De lesbrief Slavernij is te downloaden op de pagina Lesmateriaal.

Het lesprogramma over de slavernij is ook te boeken via het Culturele Mobiliteitsplan. Dankzij financiële steun van de provincie Drenthe kunnen scholen voor primair onderwijs met touringcars van Culturele Mobiliteit naar het Drents Archief. Voor een aantrekkelijk tarief wordt het vervoer voor scholen in Drenthe van deur tot deur geregeld! Aanmelden kan via Kunst en Cultuur Drenthe.

Kijk ook eens bij