Onder de naam Unfixing Histories heeft Drents Archief in samenwerking met Academie Minerva uit Groningen een kunstproject ontwikkeld rond historische foto’s en de hedendaagse realiteit. Kunstenaar Margriet van Weenen gebruikte hiervoor foto’s uit het Drents Archief: het visuele geheugen van Drenthe. Een archief kan slechts een selectie van de overvloed aan beschikbaar fotografisch beeld bevatten. Dit project bouwt op deze selectie, maar bevraagt het ook;  ‘waarom worden juist deze foto’s bewaard’? En ‘welke verbanden zijn er te leggen tussen fragmenten bewaard verleden en hedendaagse realiteit zodra deze  foto’s uit de collectie terug in het landschap worden geplaatst’? En ‘welke verhalen zijn er te vertellen? ‘

Het Drentse publiek werd actief bij het maakproces betrokken. Gedurende het project werden verschillende activiteiten georganiseerd om verhalen zichtbaar te maken in en over het Drentse landschap. Als afsluiting was er een tentoonstelling in het Drents Archief.

Het project Unfixing Histories was een initiatief van Drents Archief, Academie Minerva Hanzehogeschool Groningen, Steenbergen Stichting en Stichting Steenbergen Caerus en is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds en de Provincie Drenthe.