Excerpt: Het Drents Archief komt met dit programma graag naar de scholen toe!

Primair onderwijs; groep 7 en 8

Voor kinderen is een oorlog iets waar ze zich bijna geen voorstelling van kunnen maken. Maar met de oorlog in Oekraïne en Gaza is het thema zeer actueel. Misschien zitten er wel Oekraïense kinderen in de klas, die zelf de oorlog hebben meegemaakt. Hierdoor horen leerlingen wat oorlog met je doet. 

Kennen leerlingen de persoonlijke verhalen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog leefden? Hoe was het om te moeten onderduiken of juist onderduikers te helpen? Hoe was het om als hongervluchteling bij een wildvreemd gezin achter te blijven zonder ouders? En wat als je een oproep kreeg voor een werkkamp in Duitsland?

Al deze vragen komen aan bod in 'Het Oorlogsdagboek van Drenthe'. Tijdens dit programma kruipen leerlingen in de huid van Benno, Antje, Truus, Jo en Harry die in Drenthe de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Wat deden ze als er gebombardeerd werd of als een broer onder schot werd gehouden door een Duitser? En welke keuzes moesten ze maken? 

Leerlingen onderzoeken in dit programma historische bronnen en leren de personages en hun leven kennen in een quiz en strip. In de strip zijn ze zelf de hoofdpersoon. De strip maken ze aan de hand van Augmented Reality*. Zo maken ze hun eigen Oorlogsdagboek van Drenthe. 

In het Drents Archief liggen originele dagboeken, brieven en manuscripten.

* Dit is een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer.

Hoofdpersonen

De hoofdpersonen in het programma zijn:

 • Benno, een Joodse jongen van 15 jaar uit Assen. In zijn dagboek schrijft hij over de natuur en zijn leven.
 • Harry, een hongervluchteling uit Den Haag. In de Wijk beleeft hij de mooiste tijd van zijn leven.
 • Truus, een Joods meisje uit Hoogeveen. Ze overleeft de oorlog door onder te duiken.
 • Jo, een boerenzoon uit Nieuwlande. In zijn huis wonen onderduikers.
 • Antje, de dochter van een NSB'er. Na de oorlog komt ook zij in kamp Westerbork terecht.

Het innovatieve, interactieve prijswinnende programma zal worden ingeleid met een introductiefilm en een rondleiding langs een kleine tentoonstelling. Daarna kiezen de leerlingen per groepje één van de hierboven genoemde personages om de quiz en strip te maken. Ze leren bronnen te interpreteren en hun historisch besef groeit. 

 Het volgende filmpje geeft een korte inleiding op het programma:

 

Programma (globaal)

09.30 uur Start programma met introductie en film, korte uitleg over het archief
10.00 uur Quiz en strip
11:30 uur Einde programma


Het educatieve concept Oorlogsdagboek van Drenthe is bedacht door Studio Louter en werd gefinancierd door Provincie Drenthe, Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Assen, Gemeente Hoogeveen, Gravin van Bijlandt stichting, BSP fonds, Rabofonds, het Mondriaanfonds en het V-fonds (mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, de Bankgiroloterij en de Nederlandse Loterij).

Aansluiting onderwijs en kerndoelen

Leerlingen doen kennis op over het leven de Tweede Wereldoorlog door middel van bronnenonderzoek met authentieke bronnen uit het Drents Archief. Door in de huid te kruipen van een personage van ongeveer dezelfde leeftijd, staan de leerlingen stil bij het leven van de jongeren in de oorlog en de keuzes die zij moesten maken. Behandelt de tijd van wereldoorlogen en holocaust. Het programma sluit aan bij de kerndoelen 51 t/m 53 en Cultureel Erfgoed.

Culturele Mobiliteit

Het Oorlogsdagboek van Drenthe is niet alleen te boeken als los programma, maar ook via het Culturele Mobiliteitsplan. Dankzij financiële steun van de provincie Drenthe kunnen scholen voor primair onderwijs met touringcars van Culturele Mobiliteit naar het Drents Archief. Voor een aantrekkelijk tarief wordt het vervoer voor scholen in Drenthe van deur tot deur geregeld! Aanmelden kan via Kunst en Cultuur Drenthe.

Praktische informatie en aanmelden

 • Voor wie (groepen): 7 en 8
 • Max. aantal leerlingen: 30
 • Benodigde begeleiding: 1 per 30 leerlingen
 • Boekingsperiode: Oktober 2024 t/m april 2025
 • Lesmateriaal: Ja, lesbrief
 • Duur: 2 uur
 • Kosten: € 5,- per leerling
 • Locatie: Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen of gastles op school. 
 • Vervoer: de scholen zorgen zelf voor het vervoer naar het Drents Archief of regelen vervoer via Culturele Mobiliteit (zie hierboven)
 • Meer informatie en aanmelden: neem contact op met een van onze educatief medewerkers