Film en interview: Blow Out 't Haantje

de boortoren van 't Haantje werd volledig door de aarde opgeslokt
Kalender
Drents Archief
Datum
6 oktober 2022 15:00 - 16:30

Beschrijving

Een proefboring naar gas bij 't Haantje gaat in 1965 helemaal mis. De grond slokt de vijftig meter hoge boortoren samen met enkele caravans compleet op. Erica Oudgenoeg, oud-inwoonster van Emmen, maakte de documentaire Blow Out over deze mysterieuze gebeurtenis bij 't Haantje.

De grond rond de boortoren begint plotseling te borrelen en er klinkt gerommel. Her en der ontstaan kleine moddervulkanen. Enkele aanwezigen moeten rennen voor hun leven wanneer de grond de boortoren en enkele caravans helemaal opslokt. Wonder boven wonder vallen er geen gewonden. Onder de boorlocatie blijkt dicht tegen het oppervlak een gasbel te liggen die onder grote druk staat. Op het moment van de gaseruptie klinkt er een luide knal die in de wijde omgeving van 't Haantje is te horen. Modder spuit de lucht in en er ontstaat een krater met een breedte van dertig meter.

Erica Oudgenoeg sprak met getuigen en maakte in deze documentaire een reconstructie van de gebeurtenissen bij 't Haantje. Na afloop van de film interviewt Hilde Boelema de filmmaakster. 

Praktische informatie

  • Datum: 6 oktober 2022
  • Tijdstip: 15:00 - 16:30 uur
  • Locatie: Brink 4, 9401 HS Assen
  • Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@drentsarchief.nl.