Excerpt: Spannend schoolprogramma in de oude kelders van het archief 

Primair onderwijs; groep 4 t/m 8

Leerlingen van het primair onderwijs kunnen in het Drents Archief terecht voor een spectaculaire ervaring: Operatie Sigismund! In de oude kelders van het archief gaan ze met behulp van de modernste technologie als echte speurneuzen aan de slag. Rode draad is het archief van Sigismund van Heiden Reinestein, die in de geschiedenis van Drenthe een opvallende rol heeft gespeeld.

Voor het basisonderwijs zijn er twee versies van dit interactieve speurneuzenspel. Groep 4 t/m 6 duikt in het leven van Sigismund en zijn familie. Hoe leefden deze rijke en belangrijke mensen? Wat betekent ‘van adel zijn’? En het belangrijkste… kunnen de leerlingen het zakhorloge van Maria Frederica vinden, dat zoek is geraakt tijdens een van de reizen van Sigismund naar Den Haag?

Leerlingen van groep 7 en 8 gaan op zoek naar het zegel van Willem V. Deze Prins van Oranje is gevlucht voor de patriotten, maar niet voordat hij zijn zegel aan zijn kamerheer Sigismund heeft toevertrouwd. Kunnen de leerlingen erachter komen waar Sigismund het zegel heeft verstopt?

Aan de slag als archivaris

In beide spellen gaan de leerlingen in groepjes verschillende bronnen uit het archief van Sigismund onderzoeken. Elke opdracht geeft nieuwe aanwijzingen en alle puzzelstukjes samen leveren uiteindelijk de ontknoping. Tijdens het spelen van het spel maken leerlingen kennis met de taken beheer en behoud van het archief. Ze gaan als echte archivarissen aan de slag en ontdekken dat een archief het mogelijk maakt spannende verhalen uit het verleden te reconstrueren. Spelenderwijs verdiepen de kinderen zich bovendien in het leven in de 18e eeuw, de geschiedenis van Drenthe en het leven aan het Hof in Den Haag.

Aansluitende kerndoelen

Operatie Sigismund kan lesstof vervangend zijn, maar ook als aanvulling voor de geschiedenislessen op school worden ingezet. Het programma sluit aan op kerndoelen 51 t/m 53 -  tijd van pruiken en revoluties.

Informatie & aanmelden

  • Doelgroep: primair onderwijs; groep 4 t/m 8
  • Groepsgrootte: maximaal 24 leerlingen
  • Kosten: € 4,- per leerling
  • Wanneer: op afspraak, maandag t/m vrijdag
  • Duur van het programma: 75 minuten
  • Waar: Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen
  • Vervoer: de scholen zorgen zelf voor het vervoer naar het Drents Archief. Bij aanmelding via Culturele Mobiliteit wordt het vervoer geregeld door Kunst & Cultuur Drenthe.
  • Meer informatie en aanmelden: neem contact op met een van onze educatief medewerkers.
  • Lesmateriaal ter voorbereiding en afsluiting is hier te downloaden.

Operatie Sigismund is ook te boeken via het Culturele Mobiliteitsplan. Dankzij financiële steun van de provincie Drenthe kunnen scholen voor primair onderwijs met touringcars van Culturele Mobiliteit naar het Drents Archief. Voor een aantrekkelijk tarief wordt het vervoer voor scholen in Drenthe van deur tot deur geregeld! Aanmelden kan via Kunst en Cultuur Drenthe.

Kijk ook eens bij