70 jaar Molukkers in Drenthe

Op 21 maart 2021 is het zeventig jaar geleden dat de eerste boot met Molukse ex-KNIL-soldaten en hun gezinnen arriveerde in Nederland. Drents Archief besteedt aandacht aan de geschiedenis van de Molukkers in Drenthe aan de hand van het Molukse archief Badan Persatuan. In samenwerking met Aan de andere kant (ADAK), Drents Museum en Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt gewerkt aan de podcastserie Kamp Schattenberg, een fototentoonstelling en meer.

Podcast Kamp Schattenberg

“Het verblijf in kamp Schattenberg was voor mij met een lach en een traan.” Zeventig jaar geleden vertrokken honderden Molukse gezinnen naar Nederland. De mannen waren KNIL-militairen en ze konden niet in Indonesië blijven, omdat het daar te onveilig was. Nederland zou een oplossing vinden en tot die tijd, voor hooguit een halfjaar, konden ze hier wonen. De mannen stapten met hun gezin op de boot, trotseerden de kou en kwamen aan in barakkenkampen.

Middenin Drenthe werd het voormalige kamp Westerbork omgetoverd tot een Moluks dorp met ruim 2500 inwoners. Met vaak meerdere gezinnen in één barak en die hadden heel dunne muren. Vier kinderen van toen vertellen in de vierdelige podcastserie over opgroeien in een woonoord ver van huis. Kamp Schattenberg is een podcast over saamhorigheid, heimwee, kattenkwaad, nachtmerries en een vernietigende brand. Tertawa dan tumpah air mata.

Kamp Schattenberg is te luisteren beluisteren in je favoriete podcastapp via de de website van RTVDrenthe. Deze podcast wordt gemaakt door Hilde Boelema en Marjolein Knol in samenwerking met RTV Drenthe.

AAN DE ANDERE KANT is een theaterdrieluik over de Moluks-Nederlandse geschiedenis. Het derde deel wordt in 2021 opgevoerd.

Het ​Drents Archief en AAN DE ANDERE KANT werken samen om de verhalen rond Schattenberg en de Moluks-Nederlandse geschiedenis te vertellen.

Kamp Schattenberg wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrages van Provincie Drenthe, Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe en De Emmaplein Foundation.