Wat is de beeldbank van het Drents Archief?

Op deze beeldbank kunt u historisch beeldmateriaal vinden van Drenthe, zoals foto’s en ansichtkaarten.
De beeldbank is een initiatief van het Drents Archief. Ook verschillende historische verenigingen, musea en gemeenten in de provincie Drenthe die een beeldcollectie beheren, tonen een deel van hun collectie in deze database. Elke deelnemer is zelf verantwoordelijk voor zijn collectie.

U kunt in onze online beeldbank alleen de foto’s bekijken, waarop geen auteursrecht meer rust of waarbij de rechten aan het Drents Archief of een van de partners zijn overgedragen. Deze foto’s zijn gratis te downloaden of te bestellen.

Wilt u al onze foto’s bekijken, inclusief de foto’s waarop waarschijnlijk nog wel rechten rusten? Dat kan in de Digilounge van het Drents Archief. Kijk hier voor de openingstijden.

Hoe kan ik slim zoeken?

Filteren

Onder het zoekveld ziet u een rij filters (Documenttype, Gemeente, Plaats, Vervaardiger, Datum, Deelnemer enzovoort). U kunt uw zoekresultaten beperken door op een filter te klikken. Er opent zich dan een uitvalscherm met een zoekveld en een lijst van alle in de beeldbank voorkomende termen. Onder het filter vervaardiger vindt u bijvoorbeeld een lijst van alle vervaardigers waarvan beeldmateriaal in de beeldbank staat. Als u een vervaardiger aanklikt, krijgt u alleen het beeldmateriaal van die ene vervaardiger te zien. U kunt ook meerdere filters tegelijk gebruiken. Actieve filters worden in het groen weergegeven boven uw zoekresultaten. Let op: het filter blijft aan staan bij een volgende zoekactie. U kunt een filter weer uitschakelen door op het groene kruisje links naast het filter te klikken.

Zoeken met een asterisk *

De asterisk, ofwel het sterretje, vervangt één of meerdere tekens in uw zoekopdracht. U kunt een * vóór of na een woord zetten, of aan beide kanten.

Bijvoorbeeld:

  • *gevel zoekt op het woord gevel en alle woorden die op gevel eindigen, zoals voorgevel, zijgevel, achtergevel, enzovoort.
  • Motor* zoekt op het woord motor en alle woorden die met motor beginnen, zoals motoren, motorfiets, enzovoort.
  • *wagen* zoekt op het woord wagen en alle woorden die met wagen beginnen of eindigen of die het woord wagen bevatten, zoals woonwagenkamp, vrachtwagens, enzovoort.

Bepaalde woorden uitsluiten met het minteken -

U kunt uw zoekresultaat beperken door bepaalde woorden uit te sluiten met behulp van het minteken. Als u bijvoorbeeld op het woord paard zoekt, maar de combinatie met wagen uit wilt sluiten, dan doet u na het woord paard een spatie en vult u -wagen in. In het zoekveld staat dan paard -wagen. In uw zoekresultaten komt het woord wagen nu niet voor. Het kan gebeuren dat woorden als melkwagen of praalwagen nog wel voorkomen in uw resultaten. In dat geval kunt u uw zoekopdracht aanvullen met een asterisk en vult u in: paard -*wagen.

U kunt ook meerdere woorden tegelijk uitsluiten door opnieuw een spatie en een minteken gevolgd door het woord dat u wilt uitsluiten toe te voegen aan uw zoekopdracht. Als u bijvoorbeeld naast het woord wagen ook het woord kar wilt uitsluiten, vult u in: paard -wagen -kar.

Ik zie afbeeldingen die ik helemaal niet gevraagd heb. Waarom krijg ik bijvoorbeeld foto’s van Assen te zien als ik op Meppel zoek?

Het systeem doorzoekt alle tekst bij een foto. Het woord waarop u gezocht hebt komt dus ergens in de beschrijving voor. In de beschrijving staat bijvoorbeeld: Kanaal te Assen met een passerend schip uit Meppel. Via de filtermogelijkheden kunt u de zoekresultaten beperken en onder andere op plaats zoeken.

Ik krijg veel minder foto's dan ik verwacht had. Hoe kan dat?

  • U hebt misschien (te) veel zoekwoorden ingevoerd.
  • Er kan sprake zijn van spellingsvariaties.
  • Misschien staan er nog filters aan die u weg kunt klikken.
  • U kunt ook gebruik maken van een asterisk (*). Kijk ook onder het kopje Slim zoeken op deze pagina.
  • Het is natuurlijk ook mogelijk dat er weinig of geen beeldmateriaal voorhanden is.

Kan ik foto’s uit de beeldbank van het Drents Archief downloaden?

Foto's die vrij zijn van auteursrechten kunt u gratis downloaden en vrij gebruiken. Bij publicatie wordt een goede bronvermelding op prijs gesteld, dat wil zeggen een vermelding van de vervaardiger (indien bekend) en de collectie waaruit de foto afkomstig is.

Foto's die niet vrij zijn van auteursrechten kunt u eventueel bestellen. Hierover leest u meer onder de vraag 'Is het mogelijk een foto uit de beeldbank van het Drents Archief te bestellen?'

Is het mogelijk een foto uit de beeldbank van het Drents Archief te bestellen?

Foto's die niet vrij zijn van auteursrechten kunt u bestellen als de rechthebbende daarvoor toestemming heeft gegeven. U bestelt een foto door te klikken op het winkelwagentje onder de desbetreffende foto.

Indien u een foto wilt gebruiken buiten de huiselijke kring, dus bijvoorbeeld voor publicatie in een boek of op internet, heeft u toestemming nodig van de rechthebbende. Lees hier meer over onder auteursrecht.

U bent als gebruiker zelf verantwoordelijk voor het verkrijgen van toestemming van de rechthebbende. Het Drents Archief levert aan u het beeldmateriaal als u kunt aantonen dat de rechthebbende toestemming heeft gegeven.

Waarom lukt het niet om een foto te bestellen?

U kunt een foto niet bestellen als deze reeds vrij is van auteursrechten. Deze foto kunt u gratis downloaden en vrij gebruiken.

U kunt geen foto's die onder auteursrecht vallen bestellen als de rechthebbende geen toestemming heeft gegeven voor een bestelmogelijkheid. Deze foto's kunt u enkel bekijken in de studiezaal van het Drents Archief.

Kan ik zelf een foto plaatsen op de beeldbank van het Drents Archief?

Nee, dat kan niet. Op de beeldbank staan alleen foto’s die behoren tot de collectie van de deelnemers. Deze houden zich altijd aanbevolen voor nieuwe foto’s.

Hoe kom ik in contact met een van de deelnemers aan de beeldbank?

Alle deelnemers aan de beeldbank van het Drents Archief vindt u onder het tabblad Deelnemers. De contactgegevens vindt u wanneer u klikt op de naam van de deelnemer met wie u contact wilt opnemen.

Wat houdt de geografische aanduiding in?

De geografische aanduiding bestaat uit gemeente – plaats – straat. Het geografisch trefwoord geeft de hedendaagse benaming aan.

Hoe komt het dat op het kaartje een verkeerde plaats wordt aangeduid?

De plaats wordt door het systeem bij benadering aangegeven, vaak in het midden van de betreffende straat. Het is inmiddels wel mogelijk om een plaats vrij exact aan te geven. Dit moet handmatig gebeuren en het kost veel tijd om dat voor alle foto’s te doen. In de loop van de tijd zullen steeds meer foto’s een exactere plaatsbepaling krijgen.

Kan ik foto’s die ik bekeken heb ook bewaren?

Het is niet mogelijk om een afbeelding op de beeldbank zelf op te slaan als favoriet. Elke afbeelding is wel voorzien van een permalink. Deze kunt u kopiëren en op uw eigen computer bewaren. U kopieert de link door op het icoontje achter de link te klikken.

Kan ik een reactie geven op een foto op de beeldbank van het Drents Archief?

Ja. Dit doet u door te klikken op de icoon ‘Reactie’  bij de foto waar u commentaar op wilt geven. Aan het cijfer bij het icoontje kunt u zien of er al een commentaar geplaatst is bij de foto. U kunt dit lezen door op dit icoontje te klikken. U kunt ook klikken op de knop ‘Voeg reactie toe’ die onder aan de beschrijving staat. Uw reactie op een foto komt terecht bij de collectiebeheerder van desbetreffende foto. Deze collectiebeheerder beslist hoe verder wordt omgegaan met uw reactie: de beschrijving wordt aangepast of uw reactie wordt als commentaar bij de foto geplaatst.

Hoe kan het dat ik geen afbeelding zie van mijn gevraagde foto?

Het kan zijn dat de foto niet geplaatst mag worden in verband met het auteursrecht. U kunt de foto wel op een van de beeldschermen in de studiezaal van het Drents Archief bekijken. Het is ook mogelijk dat de foto (nog) niet geplaatst is. Mogelijk is er technisch iets niet in orde. Wanneer u dit tegenkomt horen wij dit graag.

Voor wie is de beeldbank van het Drents Archief bedoeld?

De beeldbank van het Drents Archief kent een publiekskant en een beheeromgeving. Via de publiekskant biedt de beeldbank iedereen met een internetaansluiting toegang tot historische foto’s over en van Drenthe. Aan het gebruik van de publiekskant zijn geen kosten verbonden.

De beheeromgeving van deze beeldbank is bestemd voor cultuurhistorische organisaties in Drenthe die historisch fotomateriaal beheren. Via de beheeromgeving biedt de beeldbank hen een modern en efficiënt instrument om hun verzameling historische foto’s te beheren en toegankelijk te maken via internet.

Aan deelname aan de beheeromgeving zijn op dit moment geen kosten verbonden. Als uw organisatie wil deelnemen aan de beheeromgeving, kunt u contact opnemen met de hoofdbeheerder, het Drents Archief.

Komt u er niet uit? Bel, mail of chat met ons! Of vul het contactformulier in. We helpen u graag op weg.