Excerpt: Dit programma brengt kinderen op interactieve manier in aanraking met de geschiedenis van de Molukkers in Nederland

Het Maria in Campisklooster: een bekend gebouw uit Assen. In 1259 was de bouw van het klooster een feit. Dit klooster had een belangrijke functie voor de omgeving. Er werden boeken geschreven, zieken verzorgd en het klooster zorgde voor voedsel. In het project ‘Maak het en kraak het!’ maken leerlingen kennis met de Middeleeuwen en komen ze veel te weten over het klooster. Leerlingen starten de online tijdreis vanuit het Drents Archief en gaan zo het oude klooster verkennen.

De online tijdreis door het klooster hoeven de leerlingen niet alleen te maken. De kinderen Fije en Dirck helpen ze tijdens het spel. Ze gaan speuren naar aanwijzingen en gaan aan de slag met opdrachten als experimenteren met boekverluchten zoals de nonnen en monniken dat vroeger deden, ontdekken welke kruiden er werden verbouwd en wat je daar ook nu nog mee kunt maken, ontdekken in online bronnen welke ziektes er voorkwamen in de Middeleeuwen en wat je ertegen kon doen.

Om leerlingen nieuwsgierig te maken, krijgen ze in de eerste les een theaterdocent op bezoek. Ze gaan aan de slag met het maken van een verhaal rondom de personages. Dit doen ze aan de hand van wat ze al weten. Om helemaal in de wereld van het klooster te duiken, duiken ze tot slot met het Drents Archief door middel van een interactieve smartphoneroute (door Zuidlaren, Vries, Eelde of Assen) in deze wereld.

Een prachtig programma dus om leerlingen bij te brengen hoe de omgeving van het klooster vroeger functioneerde, hoe deze is veranderd en hoe de cultuur door de eeuwen heen veranderd is (op het terrein van gezondheid, voedsel en onderwijs)!

Informatie & aanmelden

  • Doelgroep: primair onderwijs; groep 5 en 6
  • Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
  • Kosten: € 4,50 per leerling
  • Wanneer: op afspraak, maandag tot en met vrijdag
  • Duur van het programma: 75 minuten
  • Waar: Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen
  • Vervoer: de scholen zorgen zelf voor het vervoer naar het Drents Archief.
  • Meer informatie en aanmelden: neem contact op met een van onze educatief medewerkers.