Herdenking Ephraim Behr

Beschrijving

"Herdenkingen die de oorlog invoelbaar maken." 'Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet' is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en/of werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 4 mei organiseert het Drents Archief herdenkingen in Assen. De Joodse Ephraim Behr en de families Mathijsse en Vos worden herdacht. Daarnaast zijn er in samenwerking met de Asser Historische Vereniging wandelingen door Joods Assen en zijn in de Studio van het Drents Archief doorlopend oorlogsdocumentaires te zien.

De sprekende herdenkingen zijn gratis en zonder aanmelding toegankelijk. Het verhaal van Ephraim Behr wordt twee keer verteld: om 11.00 en om 13.30 uur.

Ephraim Behr

Op 5 maart 1905 werd de Joodse Ephraim geboren in Assen als zoon van Abraham Izak Behr en Jetje Bernard. Ephraim (ook wel Eddy genoemd) studeerde geneeskunde in Groningen, waar hij op 3 oktober 1929 zijn artsenexamen aflegde. In datzelfde jaar trouwde hij met de Groningse Bertha Aleida Jacobs. Twee jaar later promoveerde Ephraim op het proefschrift 'Bloedplaatjes en thrombose'. In Assen werkte Ephraim een aantal jaren als arts en later werd hij aangesteld tot prosector-conservator van het laboratorium voor pathologie van de Rijksuniversiteit Groningen.   

Toen Nederland op 10 mei 1940 werd binnengevallen door Nazi-Duitsland, meldde Ephraim zich vrijwillig aan als reserveofficier voor de geneeskundige dienst. Hij belandde in de zware gevechten om de Grebbelinie en kwam op 35-jarige leeftijd om het leven terwijl hij, volgens een getuige, 'met mededogen en dapperheid een poging deed om enkele gewonde soldaten uit de Grebbelinie naar veiligere plekken te evacueren'.  

Het leven van Ephraim Behr speelde zich zowel af in Groningen als in Assen. Tijdens Open Joodse Huizen zal zijn verhaal daarom in beide steden worden verteld. Op 3 mei zal geschiedenisstudent Ilse Engels zijn verhaal delen in het Universiteitsmuseum in Groningen en op 4 mei zal historica Renske van Donk in de tuin van Torenlaan 7 en 9 in Assen, waar zijn ouders woonden, over hem vertellen.   

Locatie informatie

Nederland, Drenthe, Assen, 9401HN, Torenlaan, 9

Straat
Torenlaan 9
Plaats
9401 HN Assen
Provincie
Drenthe
Land
Nederland