Herdenking families Vos en Mathijsse

Beschrijving

 'Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet' is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en/of werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 4 mei organiseert het Drents Archief herdenkingen in Assen. De Joodse Ephraim Behr en de families Mathijsse en Vos worden herdacht. Daarnaast zijn er in samenwerking met de Asser Historische Vereniging wandelingen door Joods Assen en zijn in de Studio van het Drents Archief doorlopend oorlogsdocumentaires te zien.

De sprekende herdenkingen zijn gratis en zonder aanmelding toegankelijk. Deze herdenking wordt om 11.00 en 13.30 uur gehouden.   

De families Mathijsse en Vos

De huizen aan de Parkstraat 7 en 9 in Assen werden bewoond door de Joodse families Mathijsse en Vos. Yolande Leip-Vos verdiepte zich in hun verhalen. 

Rond 1920 liet het toenmalig raadslid Isidore Vos de huizen op nummer 7 en 9 bouwen. Hij woonde op 9 en zijn broer Henri op 7. De broers Vos waren getrouwd met twee zussen Levy uit Hamburg. De beide families Vos-Levy woonden altijd in elkaars buurt. Isidore en Caroline kregen twee dochters, het huwelijk van Ida en Henri bleef tot hun verdriet kinderloos. Caroline Vos-Levy, de vrouw van Isidore, overleed op 7 maart 1940, dus vlak voor de bezetting. Aan het begin van de oorlog verhuisden Isidore, Ida en Henri naar Utrecht. Henri stierf in 1942 in de Joods Psychiatrische inrichting 'Het Apeldoornse Bosch'. Isidore en Ida kwamen na een oproep om zich te melden via kamp Vught in Westerbork terecht en werden in 1943 vermoord in Sobibor.  

Vanaf 1932 woonden Simon Mathijsse (1895) en zijn vrouw Sara de Jong aan Parkstraat 7 in Assen. Ze kregen één dochter, Frederika. Simon was leraar en hoofd van de Gemeentelijke Gymnastiekschool in Assen. In 1940 werd Simon uit zijn ambt gezet: ambtenaren en onderwijskrachten moesten vanaf dat moment de zogeheten ‘Ariërverklaring’ ondertekenen, Wie niet raszuiver was, werd uit haar of zijn ambt ontheven. Simon en Sara kwamen in 1942 via kamp Westerbork in Sobibor terecht, ook zij werden daar in 1943 vermoord.  

Locatie informatie

Nederland, Drenthe, Assen, 9401LH, Parkstraat, 9

Straat
Parkstraat 9
Plaats
9401 LH Assen
Provincie
Drenthe
Land
Nederland