Lezing: IFA Talk: Dolle Mythes & de mythes van IFA

Foto: Nieuwsblad van het Noorden, Groninger Archieven.
Kalender
Drents Archief
Datum
8 maart 2024 15:30 - 16:30
Locatie
Drents Archief

Beschrijving

Zeg ‘Tweede Feministische Golf’ en je krijgt een rijtje clichés over verongelijkte soepkippen, trutten en haaibaaien in paarse tuinbroeken. Zulke karikaturen van toen zijn hartstikke handig als je wilt afrekenen met Het Feminisme. Zeg ‘Vrouwenfilmfestival Assen’ en er wordt snel gegrapt over dat je daar als man niets te zoeken hebt (of er niet welkom bent). Heel makkelijk als je geen gesprek wil voeren over de wens en noodzaak waarom IFA (voluit: Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film) in 1980 eigenlijk werd opgericht. Waarmee allerlei hardnekkige mythes over de Tweede Golf en IFA blijven bestaan.

Media- en sociaalwetenschapper Linda Duits, schrijver van Dolle Mythes: Een frisse factcheck van feminisme toen en nu, vertelt over haar boek en wat er destijds daadwerkelijk gebeurde, van Dolle Mina tot Feministen in Verzet. Na haar inleiding gaat ze in gesprek met oud-IFA voorzitter Fenny Wijnholds, die het Drentse filmfestival decennialang meemaakte, en met Inez Grondhuis, in de jaren zeventig verbonden aan de Groninger vrouwenbeweging en vrouwencultuurcentrum/café Dikke Trui. Met archiefbeelden vanaf de jaren 70 en een uitnodiging aan het publiek om mee te praten.

De lezing vindt plaats in de Studio in het Drents Archief. Kaarten kosten €5,-. Kaarten reserveer je via info@drentsarchief.nl

Locatie informatie

Drents Archief

Straat
Brink 4
Plaats
9401 HS Assen
Provincie
Drenthe
Land
Nederland