Lezing door Wim Daniëls: Hoe een dove botanicus uit Assen de wereld rondfietste

Kalender
Drents Archief
Datum
2 oktober 2023 19:30 - 20:30
Locatie
Drents Archief

Beschrijving

> Meld je nu aan

Wim Daniëls vertelt het verhaal van Albert Sutherland Royaards, die als eerste Nederlander vanaf 1895 internationale fietstochten maakte. Daniëls schreef er een boek over: Het wonderlijke verhaal van een stille avonturier. 

Albert Sutherland Royaards (1855-1900) was een tiener toen er een voertuig werd uitgevonden dat niet alleen de wereld, maar ook zijn eigen leven ingrijpend zou veranderen. Royaards werd geboren op Ambon. Hij werd op jonge leeftijd doof, belandde op het doveninstituut in Rotterdam, volgde daarna de tuinbouwschool in Watergraafsmeer en werd nadien een succesvol botanicus in Assen.  

Op zekere dag besloot hij echter zijn bloeiende tuinbouwhandel in Assen te verkopen, stapte op zijn Burgers-rijwiel en begon te fietsen. Royaards bezocht onder meer Rusland, het Afrikaanse continent en Jeruzalem op zijn tweewieler. Kranten en tijdschriften berichtten met regelmaat over de avonturen van ‘de doofstomme wielrijder’. Wie was toch deze figuur, die duizenden kilometers aflegde en een enorme bezienswaardigheid moet zijn geweest?

Goed om te weten: de lezing wordt getolkt door een tolk Nederlandse Gebarentaal.

De lezing kost 5 euro per persoon en wordt gehouden in het Drents Archief in Assen. Aanmelden is noodzakelijk en kan via deze link of door te bellen naar 0592 313523.

 

Locatie informatie

Drents Archief

Straat
Brink 4
Plaats
9401 HS Assen
Provincie
Drenthe
Land
Nederland