Lezing Haardstedengeldregisters

Kalender
Drents Archief
Datum
8 mei 2023 14:30 - 15:30
Locatie
Drents Archief

Beschrijving

Haardstedengeldregisters zijn belangrijke bronnen voor het onderzoek naar familiegeschiedenis en de bewoningsgeschiedenis in de 17e en 18e eeuw. Deze registers van het haardstedegeld geven inzicht in de sociale status van een huishouden. Er wordt bijvoorbeeld vermeld hoeveel paarden iemand had of de omvang van het boerenbedrijf ('een vol of half erf'). Armen waren vrijgesteld van deze belasting, maar werden wel in de registers vermeld.

Afgelopen jaren is door medewerkers en een vrijwilliger van de gemeente Hoogeveen in samenwerking met het Drents Archief hard gewerkt aan het toegankelijk maken van de haardstedengeldregisters van Hoogeveen. Op maandagmiddag 8 mei besteden we aandacht aan dit project en aan de onderzoeksmogelijkheden van de Drentse haardstedengeldregisters. Broer Roorda, vrijwilliger bewoningsgeschiedenis bij het Drents Archief, geeft een lezing over het belang van de Drentse haardstedengeldregisters als bron voor bewoningsgeschiedenis.

De lezing in het Drents Archief in Assen begint om 14.30 uur duurt tot ongeveer 15.20 uur.

Wil je bij deze presentatie aanwezig zijn? Meld je dan aan bij het Drents Archief: info@drentsarchief.nl of 05 92 31 35 23. Deelname is gratis.

Locatie informatie

Drents Archief

Straat
Brink 4
Plaats
9401 HS Assen
Provincie
Drenthe
Land
Nederland