Lezing: Blikfabriek Hoogeveen

Kalender
Drents Archief
Datum
11 oktober 2021 15:00
Locatie
Drents Archief

Beschrijving

Hoe de blikken uit Hoogeveen de wereld veroverden

Het blikje Buisman koffiearoma, de sigarendoosjes van Hofnar of het trommeltje met Haagse Hopjes, wie kent ze niet? Minder bekend is dat die blikken werden geproduceerd in Hoogeveen. Johann Bisschop vertelt op 11 oktober in het Drents Archief over de bijna 100 jarige geschiedenis van de blikfabriek die in 1925 onder de naam Drenthina werd opgericht.

Drenthina

Blikfabrikant Drenthina maakte allerlei soorten blikken: van verfblikken tot conservenblikken en blikjes voor frisdrank. Het bedrijf start in 1925 in een oude wankele houten schuur aan Het Slood in Hoogeveen. Daar werken tien man aan de productie van condensblikjes voor de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek - nu DOC-Kaas- in Hoogeveen. In de jaren '70 groeit het bedrijf uit tot een fabriek met zo’n 750 medewerkers.

Vrijetijd-historicus Johann Bisschop leidt je door de geschiedenis van de N.V. Metaalwarenfabriek Drenthina Hoogeveen. Hij doet dit op basis van het boek dat hij onlangs over dit onderwerp uitbracht. In de ontstaansgeschiedenis spelen een burgemeester, een wethouder en topambtenaar J.C. Keller een belangrijke rol.

Een lezing over blik moét natuurlijk ook gaan over de bussen, de dozen en trommeltjes die er geproduceerd zijn. Voor velen een feest van herkenning…

Praktische informatie:

Datum: 11 oktober
Tijdstip: 15.00 - 16.30 uur
Toegang: 5 euro
Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@drentsarchief.nl

Locatie informatie

Drents Archief

Straat
Brink 4
Plaats
9401 HS Assen
Provincie
Drenthe
Land
Nederland