Lezing: Roof en rechtsherstel

Kalender
Drents Archief
Datum
28 januari 2023 15:30 - 16:15

Beschrijving

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Nederlandse Joden op systematische wijze beroofd van hun eigendom. Dit vormde een belangrijk onderdeel van het antisemitische beleid van de bezetter, dat erop gericht was de Joden uit de samenleving te verwijderen. Na de oorlog heeft de Nederlandse overheid geprobeerd door middel van rechtsherstel het geroofde eigendom aan de rechtmatige eigenaren terug te geven of te compenseren. Dit rechtsherstel kampte echter met gebreken, waardoor Joodse oorlogsslachtoffers tekort zijn gedaan. Zowel de roof als het rechtsherstel van Joods bezit waren veelomvattende, complexe processen. In deze lezing zal gepoogd worden inzichtelijk te maken hoe deze processen in zijn werk gingen aan de hand van voorbeelden uit Drenthe.

Drs. Martijn Dijkstra is historicus en heeft onderzoek gedaan naar roof en rechtsherstel van Joods vastgoed in de gemeenten Assen, Meppel en Aa en Hunze. Hij is werkzaam bij het Drents Archief en houdt zich momenteel bezig met diverse aspecten van archiefbeheer.

Deelname is gratis. Aanmelden voor deze en andere activiteiten tijdens de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis kan via onderstaand aanmeldformulier.  

> Meld je nu aan!