Lezing: 'Tot de dood ons scheidt'

Kalender
Drents Archief
Datum
28 januari 2023 14:15 - 15:00

Beschrijving

Toen fotografe en schrijfster Saskia Aukema hoorde dat haar oudtante Annie in Kamp Westerbork nog in het huwelijk getreden is met haar vriendje Hans, was ze verbijsterd: dat dat kon, trouwen in een doorgangskamp. Het stel is 36 dagen getrouwd geweest, tot de dood hen scheidde.

Aukema’s oudtante en vriend bleken lang niet de enigen te zijn geweest. Maar liefst 261 stellen werden in de echt verbonden op die beladen plek. In het boek ‘Tot de dood ons scheidt’ krijgen alle stellen een naam en sommigen ook een gezicht. Met trouwfoto’s, dagboekfragmenten, trouwmenu’s, felicitatiekaarten en een uitgebreide reconstructie wordt deze aangrijpende geschiedenis voor het eerst tot leven gewekt.

Fotograaf-schrijver Saskia Aukema publiceerde eerder de boeken Veiled (over gezichtssluiers), Bekeerd (over bekeerlingen tot de islam). Ze viel in de prijzen bij de Zilveren Camera en Fotofestival Leiden. Haar werk was te zien in onder meer het Amsterdam Museum, het Stadsarchief Amsterdam en uitvaartmuseum Tot Zover. Daarnaast werkt ze voor het tijdschrift Onze Taal.

Deelname is gratis. Aanmelden voor deze en andere activiteiten tijdens de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis kan via onderstaand aanmeldformulier.  

> Meld je nu aan!