Rondwandeling Noorderbegraafplaats: Verhalen van vrijdenkers en andere opmerkelijke Assenaren

Kalender
Drents Archief
Datum
13 oktober 2023 14:00 - 16:00
Locatie
Nederland, Drenthe, Assen, 9406 CM

Beschrijving

“Mag ik u verzoeken de eed af te leggen?” “Ik doe geen eed”, antwoordt Hermanus Hartogh Heijs, waarmee hij de burgemeester van Assen verbijsterd achterlaat. Luister naar de verhalen over deze vrijdenker en andere opmerkelijke Assenaren tijdens een rondwandeling door gidsen van de Asser Historische Vereniging over de prachtige Noorderbegraafplaats.

Hermanus Hartogh Heijs van Zouteveen (Delft 1841 - Assen 1891) was Darwinist, publicist, ontginner, uitgever, wetenschapper, effectenhandelaar en vrijdenker. Een markante en vooruitstrevende man die zich in 1881 kandidaat stelde voor de gemeenteraad van Assen. Hij werd ook verkozen, maar weigerde bij zijn installatie de eed af te leggen. Het werd een landelijke rel, waarvan de uitkomst was dat Hartogh Heijs zijn zetel niet kon innemen.

Luister naar deze en andere verhalen over opmerkelijke Assenaren die begraven liggen op de prachtige Noorderbegraafplaats in Assen. De begraafplaats bestaat dit jaar 200 jaar.

De rondleidingen starten om 14.00 en om 15.00 uur, maximaal 15 deelnemers per gids. Aanmelden is niet nodig. Bij veel belangstelling zijn er extra gidsen beschikbaar.
De kosten bedragen 2,50 per persoon, contant of via QR-code te betalen bij de ingang van de Noorderbegraafplaats.

Locatie: Noorderbegraafplaats, ingang Kerkhofslaan in Assen

Locatie informatie

Nederland, Drenthe, Assen, 9406 CM