Ruzies over geld en andere civiele zaken, lezing door Cor de Graaf 

Kalender
Drents Archief
Datum
24 januari 2022 15:00 - 16:00

Beschrijving

Een groot deel van het archief van de Etstoel bestaat uit de lottingsprotocollen: de verslagen van de civiele rechtszittingen over de periode 1609-1790. Daarin komt van alles aan bod: een ruzie over een erfenis, een niet nagekomen trouwbelofte, een beschuldiging van diefstal of het onrechtmatig graven van turf. Zulke gegevens bieden een mooi inkijkje in het dagelijks leven van de Drenten en kunnen extra informatie opleveren over familieverbanden. Sinds kort is de naamindex op deze interessante bron te vinden op onze website. 
Archivaris en genealoog Cor de Graaf vertelt over de totstandkoming van de index, hoe je erin kunt zoeken en hoe je de resultaten kunt interpreteren. Dat doet hij aan de hand van enkele pakkende voorbeelden uit zijn eigen (familie)onderzoek.

Heeft u de lezing bijgewoond? Vul dan alstublieft de enquête in

Week van de Drentse Familiegeschiedenis 2022 

Vanaf 24 januari 2022, tijdens de Week van de Drentse Familiegeschiedenis, staat het archief van de Etstoel centraal. De uitspraken van dit oude Drentse gerechtshof bevatten namelijk een schat aan gegevens over Drenten in de 17de en 18de eeuw. Sinds kort staat een naamindex op onze website, die het zoeken in dit archief een stuk gemakkelijker maakt. 

Tijdens de Week van de Drentse Familiegeschiedenis geven Cor de Graaf en Fred Sieders lezingen, gelardeerd met spannende resultaten van hun onderzoek. Daarnaast vertelt Janne IJmker over de 18de-eeuwse moordzaak die ze beschrijft in haar boek Achtendertig nachten. Alle activiteiten vinden online plaats.