-
Actie Niet Weggooien!
1 mei 2025 14:00 - 16:00Drents Archief0 KliksHeb je thuis nog brieven, foto’s, een dagboek, tekening of ander voorwerp uit de (na)oorlogse jaren in Drenthe liggen? Gooi deze dan niet weg!
Spullen die op het eerste gezicht onbelangrijk lijken, kunnen veel informatie geven over de oorlogsjaren en zijn dus de moeite waard om te bewaren. Op donderdag 1 mei organiseert het Drents Archief samen met ons de Actie Niet Weggooien!. Op deze dag kan je tussen 14.00 uur en 16.00 uur spullen inbrengen en laten beoordelen. Je hoeft je voor Actie Niet Weggooien! niet van tevoren aan te melden.
Bevrijdingsfilm en -foto's
Afgelopen maanden werd aan het Drents Archief een bijzondere film over de bevrijding van Assen geschonken. De beelden zijn gemaakt op 13 april 1945 door Tammo Fokke Boersma. Hij was amateurfilmer en eigenaar van een schoenenzaak in Assen. De film geeft een zeldzaam inkijkje in de intense en ontroerende momenten van de bevrijding in onze provinciehoofdstad. Ook bleken er in het archief van de familie Ten Holte unieke foto's van de bevrijding van Dalen te zitten. Deze kwamen 80 jaar na de bevrijding boven water. Deze vondsten laten zien hoe belangrijk het is om documenten en objecten uit de oorlogsjaren niet weg te gooien!
Van wie is het geweest?
In het Drents Museum in Assen zitten op 1 mei experts van het Drents Museum en Drents Archief klaar om documenten en objecten te beoordelen. Van wie is het geweest? Wat is het verhaal erachter? Hoe kan het object het best bewaard worden en waar? De Actie Niet Weggooien! duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Je kunt het museum bereiken via de groepsentree.
Erfgoed van de oorlog
Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna op. Soms bij een verhuizing, een zoektocht met een metaaldetector of bij het opruimen van de zolder. Een stapeltje brieven, wat foto’s, een schetsboekje of andere persoonlijke documenten. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op de oorlogstijd. Samen met het Drents Archief willen we voorkomen dat deze zaken uit de oorlogsjaren verloren gaan.'Actie Niet Weggooien!’ is een gezamenlijke actie van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies.
-
Rondleiding door het depot - collaboratie
2 mei 2025 14:00 - 15:00Drents ArchiefDrents Archief2 mei 2025 14:00 - 15:00[Drents Archief]Rondleiding door het depot - collaboratieEen rondleiding door ons depot is altijd interessant. Zeker wanneer er specifieke onderwerpen aan bod
...0 KliksEen rondleiding door ons depot is altijd interessant. Zeker wanneer er specifieke onderwerpen aan bod komen. Onze experts nemen je mee langs archiefstukken die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Ze laten de mooiste, aangrijpendste en belangrijkste archiefstukken met betrekking tot de oorlog zien. Elke rondleiding staat een ander thema centraal: Duitse bezetter, Jodenvervolging, verzet en NSB. De rondleidingen zijn gratis toegankelijk. Aan deze activiteit kunnen maximaal veertien personen per keer deelnemen, vooraf aanmelden is daarom noodzakelijk. Dit kan via deze link.
-
Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet
4 mei 2025 11:00Drents ArchiefDrents Archief4 mei 2025 11:00[Drents Archief]Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet'Herdenkingen die de oorlog invoelbaar maken.' Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet is een jaarlijks
...0 Kliks'Herdenkingen die de oorlog invoelbaar maken.' Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Schrijver Niek van der Oord en geschiedenisstudente Nina Venema delen verhalen over huizen waar mensen woonden en/of werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar worden de verhalen van de families Van Tijn, Wolf en Boekbinder en het verhaal van Anna Nieweg uitgelicht. Op zondag 4 mei organiseert het Drents Archief herdenkingen in Assen. Hiervoor hoef je je niet vooraf aan te melden.
Tijd Activiteit Locatie 11.00 - 16.00 uur Documentaires Tweede Wereldoorlog Drents Archief, studio 11.00 - 16.00 uur WO2-spreekuur Drents Archief, digilounge 11.00 - 12.00 uur Wandeling door Joods Assen Startpunt: Drents Archief, Brink 4 Assen 11.15 - 12.00 uur Het verhaal van de families Van Tijn, Wolf en Boekbinder Prins Hendrikstraat 1a Assen 11.15 - 12.00 uur Het verhaal van Anna Nieweg Bethelkerk, Groningerstraat 14 Assen 13.30 - 14.30 uur Wandeling door Joods Assen Startpunt: Brink 4, Assen 14.00 - 14.45 uur Het verhaal van Anna Nieweg Bethelkerk, Groningerstraat 14 Assen 14.00 - 14.45 uur Het verhaal van de families Van Tijn, Wolf en Boekbinder Prins Hendrikstraat 1a Assen 15.00 - 16.00 uur Wandeling door Joods Assen Startpunt: Drents Archief, Brink 4 Assen -
Communistisch verzetsstrijder Jan Stoffer Alberts
4 mei 2025 16:00 - 17:00Drents Archief0 KliksJan Stoffer Alberts (1904-1945) was communist en lid van de CPN. Na de Duitse inval werd hij actief in het verzet. In september 1941 werd hij opgepakt en via Kamp Amersfoort gedeporteerd naar concentratiekampen in Duitsland, waaronder Buchenwald, Natzweiler, Dachau en Neuengamme. Aan het eind van de oorlog werd Alberts op een van de Duitse schepen in de Lübecker Bocht geplaatst, die op 3 mei 1945 door Britse vliegtuigen werden gebombardeerd. Duizenden gevangenen kwamen om, onder wie Jan Stoffer Alberts. Precies 80 jaar later, op 4 mei, vertelt historicus Wim Ensing over zijn leven en verzet aan de Norgerweg 160, het ouderlijk huis van Alberts.
Locatie: Ter hoogte van de voormalige boerderij aan de Norgerweg 160, 9494 PD Yde
-
Helpdesk Bewoningsgeschiedenis
6 mei 2025 13:30 - 17:00Wekelijks op dinsdag tot en met 31 december 2025Drents Archief0 KliksWie woonde waar in mijn dorp of stad? Die vraag lijkt makkelijk te beantwoorden, maar in de praktijk kan dat nog wel eens tegenvallen. Bijvoorbeeld omdat iemand huurder was en geen eigenaar van een pand. Of omdat in een bevolkingsregister geen straatnamen vermeld zijn.
Om onderzoekers op weg te helpen, organiseert het Drents Archief vanaf nu elke dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur een spreekuur bewoningsgeschiedenis. U kunt hiervoor een afspraak maken, dat kan door een mail te sturen naar info@drentsarchief.nl of te bellen naar of 05 92 31 35 23.
Daarnaast kunt u op woensdagmiddag ons kadasterspreekuur bezoeken en op donderdagmiddag ons spreekuur Tweede Wereldoorlog.
-
Kadaster-helpdesk
7 mei 2025 13:30 - 17:00Wekelijks op woensdag tot en met 31 december 2025Drents Archief0 KliksDe Kadasterarchieven zijn in het Drents Archief terug te vinden in een handige tool. In de zogenaamde Kadaster Archiefviewer kunnen geïnteresseerden zoeken naar de plek waar Drenten hebben gewoond en gewerkt. De opeenvolgende eigenaars van een perceel zijn op die manier te achterhalen en de viewer biedt daarnaast toegang tot gedigitaliseerde kaarten van de percelen. De Kadasterarchieven vormen daarmee een mooie aanvulling op diverse soorten onderzoek.
Het Drents Archief is een aantal jaar geleden onder leiding van Herman de Koning gestart met het geven van workshops over deze Kadastertool. De Koning werkte tot aan zijn pensionering bij het Kadaster, de overheidsdienst die gegevens bijhoudt over grond, gebouwen en andere geografische informatie. Hij hield zich onder andere bezig met de digitalisering van het historisch kaartmateriaal en mag zich dus met recht expert noemen op dit gebied.
Naast deze workshops, organiseert het Drents Archief ook elke woensdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur een speciale Kadaster-helpdesk. Tijdens de helpdesk kan je uitleg krijgen hoe de Kadaster Archiefviewer werkt of hulp krijgen bij jouw Kadasteronderzoek.
De Kadaster-helpdesk werkt op afspraak. Deze is eenvoudig te maken door een mail te sturen naar info@drentsarchief.nl of bel tijdens openingstijden met 0592 - 313 523.
Daarnaast kunt u op dinsdagmiddag onze helpdesk Bewoningsgeschiedenis en op donderdagmiddag ons spreekuur Tweede Wereldoorlog bezoeken.
-
WOII-helpdesk
8 mei 2025 13:00 - 17:00Wekelijks op donderdag tot en met 31 december 2025Drents ArchiefDrents Archief8 mei 2025 13:00 - 17:00[Drents Archief]WOII-helpdeskHulp bij vragen over Tweede Wereldoorlog: het Drents Archief geeft gratis begeleiding bij
...0 KliksHulp bij vragen over Tweede Wereldoorlog: het Drents Archief geeft gratis begeleiding bij historisch onderzoek
Steeds meer mensen hebben vragen over hun familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over hun opa die ondergedoken heeft gezeten, over een familielid dat lid was van de NSB of misschien over iemand die tijdens de oorlog gevangen heeft gezeten. Veel informatie uit die tijd is sinds kort openbaar geworden, maar hoe vind je je weg in de archieven?
Om onderzoekers op weg te helpen biedt het Drents Archief elke donderdagmiddag van 13.00-17.00uur een helpdesk Tweede Wereldoorlog. Bezoekers krijgen tips hoe ze zelf verder kunnen zoeken bij het Drents Archief of andere instellingen en websites. De helpdesk werkt op afspraak. Reserveren kan via info@drentsarchief.nl of 0592 313523.
Daarnaast kunt u op dinsdagmiddag onze helpdesk Bewoningsgeschiedenis en op woensdagmiddag ons spreekuur Kadasterarchieven bezoeken.
-
Workshop onderzoek doen naar het Drentse slavernijverleden
12 mei 2025 14:00 - 16:00Drents ArchiefDrents Archief12 mei 2025 14:00 - 16:00[Drents Archief]Workshop onderzoek doen naar het Drentse slavernijverledenWil jij onderzoek doen naar het Drentse slavernijverleden, maar weet je niet waar je moet
...0 KliksWil jij onderzoek doen naar het Drentse slavernijverleden, maar weet je niet waar je moet beginnen? Op 12 mei leren we je de basis van het doen van onderzoek naar dit onderwerp.
Programma
Onderzoekers Niek Hemmen en Nynke Gubbels gingen in 2024 in het Drents Archief op zoek naar sporen van het Drentse slavernijverleden. Niek neemt je mee door de onderzoeksgids die naar aanleiding hiervan is opgesteld. Hoe ga je te werk? Welke bronnen kun je raadplegen? En hoe kan je het beste gaan zoeken? Een goed startpunt voor je onderzoek!Notariële akten zijn een waardevolle bron voor het doen van historisch onderzoek Publieksadviseur Joke Wolff laat je zien waar je notariële akten kunt vinden en hoe je deze kan raadplegen.
Ook Ingrid Redan is aanwezig. Zij is voorzitter van het Comité 30juni/1 juli Drenthe en vertelt haar persoonlijke verhaal. Waar liep zij tegenaan tijdens haar onderzoek? Ze deelt haar ervaringen over het doen van familieonderzoek in relatie tot het slavernijverleden.
Voor wie?
Deze workshop is geschikt voor onderzoekers met én zonder ervaring. Voor mensen met interesse in het slavernijverleden, mensen die genealogisch onderzoek willen doen naar hun eigen familiegeschiedenis.Praktisch
Datum: 12 mei
Tijd: 14:00 – 16:00 uur
Locatie: Drents Archief
Kosten: 5,- inclusief koffie/thee
Aanmelden kan via info@drentsarchief.nl -
Helpdesk Bewoningsgeschiedenis
13 mei 2025 13:30 - 17:00Wekelijks op dinsdag tot en met 31 december 2025Drents Archief0 KliksWie woonde waar in mijn dorp of stad? Die vraag lijkt makkelijk te beantwoorden, maar in de praktijk kan dat nog wel eens tegenvallen. Bijvoorbeeld omdat iemand huurder was en geen eigenaar van een pand. Of omdat in een bevolkingsregister geen straatnamen vermeld zijn.
Om onderzoekers op weg te helpen, organiseert het Drents Archief vanaf nu elke dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur een spreekuur bewoningsgeschiedenis. U kunt hiervoor een afspraak maken, dat kan door een mail te sturen naar info@drentsarchief.nl of te bellen naar of 05 92 31 35 23.
Daarnaast kunt u op woensdagmiddag ons kadasterspreekuur bezoeken en op donderdagmiddag ons spreekuur Tweede Wereldoorlog.
-
Kadaster-helpdesk
14 mei 2025 13:30 - 17:00Wekelijks op woensdag tot en met 31 december 2025Drents Archief0 KliksDe Kadasterarchieven zijn in het Drents Archief terug te vinden in een handige tool. In de zogenaamde Kadaster Archiefviewer kunnen geïnteresseerden zoeken naar de plek waar Drenten hebben gewoond en gewerkt. De opeenvolgende eigenaars van een perceel zijn op die manier te achterhalen en de viewer biedt daarnaast toegang tot gedigitaliseerde kaarten van de percelen. De Kadasterarchieven vormen daarmee een mooie aanvulling op diverse soorten onderzoek.
Het Drents Archief is een aantal jaar geleden onder leiding van Herman de Koning gestart met het geven van workshops over deze Kadastertool. De Koning werkte tot aan zijn pensionering bij het Kadaster, de overheidsdienst die gegevens bijhoudt over grond, gebouwen en andere geografische informatie. Hij hield zich onder andere bezig met de digitalisering van het historisch kaartmateriaal en mag zich dus met recht expert noemen op dit gebied.
Naast deze workshops, organiseert het Drents Archief ook elke woensdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur een speciale Kadaster-helpdesk. Tijdens de helpdesk kan je uitleg krijgen hoe de Kadaster Archiefviewer werkt of hulp krijgen bij jouw Kadasteronderzoek.
De Kadaster-helpdesk werkt op afspraak. Deze is eenvoudig te maken door een mail te sturen naar info@drentsarchief.nl of bel tijdens openingstijden met 0592 - 313 523.
Daarnaast kunt u op dinsdagmiddag onze helpdesk Bewoningsgeschiedenis en op donderdagmiddag ons spreekuur Tweede Wereldoorlog bezoeken.
-
WOII-helpdesk
15 mei 2025 13:00 - 17:00Wekelijks op donderdag tot en met 31 december 2025Drents ArchiefDrents Archief15 mei 2025 13:00 - 17:00[Drents Archief]WOII-helpdeskHulp bij vragen over Tweede Wereldoorlog: het Drents Archief geeft gratis begeleiding bij
...0 KliksHulp bij vragen over Tweede Wereldoorlog: het Drents Archief geeft gratis begeleiding bij historisch onderzoek
Steeds meer mensen hebben vragen over hun familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over hun opa die ondergedoken heeft gezeten, over een familielid dat lid was van de NSB of misschien over iemand die tijdens de oorlog gevangen heeft gezeten. Veel informatie uit die tijd is sinds kort openbaar geworden, maar hoe vind je je weg in de archieven?
Om onderzoekers op weg te helpen biedt het Drents Archief elke donderdagmiddag van 13.00-17.00uur een helpdesk Tweede Wereldoorlog. Bezoekers krijgen tips hoe ze zelf verder kunnen zoeken bij het Drents Archief of andere instellingen en websites. De helpdesk werkt op afspraak. Reserveren kan via info@drentsarchief.nl of 0592 313523.
Daarnaast kunt u op dinsdagmiddag onze helpdesk Bewoningsgeschiedenis en op woensdagmiddag ons spreekuur Kadasterarchieven bezoeken.
-
Helpdesk Bewoningsgeschiedenis
20 mei 2025 13:30 - 17:00Wekelijks op dinsdag tot en met 31 december 2025Drents Archief0 KliksWie woonde waar in mijn dorp of stad? Die vraag lijkt makkelijk te beantwoorden, maar in de praktijk kan dat nog wel eens tegenvallen. Bijvoorbeeld omdat iemand huurder was en geen eigenaar van een pand. Of omdat in een bevolkingsregister geen straatnamen vermeld zijn.
Om onderzoekers op weg te helpen, organiseert het Drents Archief vanaf nu elke dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur een spreekuur bewoningsgeschiedenis. U kunt hiervoor een afspraak maken, dat kan door een mail te sturen naar info@drentsarchief.nl of te bellen naar of 05 92 31 35 23.
Daarnaast kunt u op woensdagmiddag ons kadasterspreekuur bezoeken en op donderdagmiddag ons spreekuur Tweede Wereldoorlog.
-
Kadaster-helpdesk
21 mei 2025 13:30 - 17:00Wekelijks op woensdag tot en met 31 december 2025Drents Archief0 KliksDe Kadasterarchieven zijn in het Drents Archief terug te vinden in een handige tool. In de zogenaamde Kadaster Archiefviewer kunnen geïnteresseerden zoeken naar de plek waar Drenten hebben gewoond en gewerkt. De opeenvolgende eigenaars van een perceel zijn op die manier te achterhalen en de viewer biedt daarnaast toegang tot gedigitaliseerde kaarten van de percelen. De Kadasterarchieven vormen daarmee een mooie aanvulling op diverse soorten onderzoek.
Het Drents Archief is een aantal jaar geleden onder leiding van Herman de Koning gestart met het geven van workshops over deze Kadastertool. De Koning werkte tot aan zijn pensionering bij het Kadaster, de overheidsdienst die gegevens bijhoudt over grond, gebouwen en andere geografische informatie. Hij hield zich onder andere bezig met de digitalisering van het historisch kaartmateriaal en mag zich dus met recht expert noemen op dit gebied.
Naast deze workshops, organiseert het Drents Archief ook elke woensdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur een speciale Kadaster-helpdesk. Tijdens de helpdesk kan je uitleg krijgen hoe de Kadaster Archiefviewer werkt of hulp krijgen bij jouw Kadasteronderzoek.
De Kadaster-helpdesk werkt op afspraak. Deze is eenvoudig te maken door een mail te sturen naar info@drentsarchief.nl of bel tijdens openingstijden met 0592 - 313 523.
Daarnaast kunt u op dinsdagmiddag onze helpdesk Bewoningsgeschiedenis en op donderdagmiddag ons spreekuur Tweede Wereldoorlog bezoeken.
-
WOII-helpdesk
22 mei 2025 13:00 - 17:00Wekelijks op donderdag tot en met 31 december 2025Drents ArchiefDrents Archief22 mei 2025 13:00 - 17:00[Drents Archief]WOII-helpdeskHulp bij vragen over Tweede Wereldoorlog: het Drents Archief geeft gratis begeleiding bij
...0 KliksHulp bij vragen over Tweede Wereldoorlog: het Drents Archief geeft gratis begeleiding bij historisch onderzoek
Steeds meer mensen hebben vragen over hun familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Over hun opa die ondergedoken heeft gezeten, over een familielid dat lid was van de NSB of misschien over iemand die tijdens de oorlog gevangen heeft gezeten. Veel informatie uit die tijd is sinds kort openbaar geworden, maar hoe vind je je weg in de archieven?
Om onderzoekers op weg te helpen biedt het Drents Archief elke donderdagmiddag van 13.00-17.00uur een helpdesk Tweede Wereldoorlog. Bezoekers krijgen tips hoe ze zelf verder kunnen zoeken bij het Drents Archief of andere instellingen en websites. De helpdesk werkt op afspraak. Reserveren kan via info@drentsarchief.nl of 0592 313523.
Daarnaast kunt u op dinsdagmiddag onze helpdesk Bewoningsgeschiedenis en op woensdagmiddag ons spreekuur Kadasterarchieven bezoeken.
-
Helpdesk Bewoningsgeschiedenis
27 mei 2025 13:30 - 17:00Wekelijks op dinsdag tot en met 31 december 2025Drents Archief0 KliksWie woonde waar in mijn dorp of stad? Die vraag lijkt makkelijk te beantwoorden, maar in de praktijk kan dat nog wel eens tegenvallen. Bijvoorbeeld omdat iemand huurder was en geen eigenaar van een pand. Of omdat in een bevolkingsregister geen straatnamen vermeld zijn.
Om onderzoekers op weg te helpen, organiseert het Drents Archief vanaf nu elke dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur een spreekuur bewoningsgeschiedenis. U kunt hiervoor een afspraak maken, dat kan door een mail te sturen naar info@drentsarchief.nl of te bellen naar of 05 92 31 35 23.
Daarnaast kunt u op woensdagmiddag ons kadasterspreekuur bezoeken en op donderdagmiddag ons spreekuur Tweede Wereldoorlog.
-
Kadaster-helpdesk
28 mei 2025 13:30 - 17:00Wekelijks op woensdag tot en met 31 december 2025Drents Archief0 KliksDe Kadasterarchieven zijn in het Drents Archief terug te vinden in een handige tool. In de zogenaamde Kadaster Archiefviewer kunnen geïnteresseerden zoeken naar de plek waar Drenten hebben gewoond en gewerkt. De opeenvolgende eigenaars van een perceel zijn op die manier te achterhalen en de viewer biedt daarnaast toegang tot gedigitaliseerde kaarten van de percelen. De Kadasterarchieven vormen daarmee een mooie aanvulling op diverse soorten onderzoek.
Het Drents Archief is een aantal jaar geleden onder leiding van Herman de Koning gestart met het geven van workshops over deze Kadastertool. De Koning werkte tot aan zijn pensionering bij het Kadaster, de overheidsdienst die gegevens bijhoudt over grond, gebouwen en andere geografische informatie. Hij hield zich onder andere bezig met de digitalisering van het historisch kaartmateriaal en mag zich dus met recht expert noemen op dit gebied.
Naast deze workshops, organiseert het Drents Archief ook elke woensdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur een speciale Kadaster-helpdesk. Tijdens de helpdesk kan je uitleg krijgen hoe de Kadaster Archiefviewer werkt of hulp krijgen bij jouw Kadasteronderzoek.
De Kadaster-helpdesk werkt op afspraak. Deze is eenvoudig te maken door een mail te sturen naar info@drentsarchief.nl of bel tijdens openingstijden met 0592 - 313 523.
Daarnaast kunt u op dinsdagmiddag onze helpdesk Bewoningsgeschiedenis en op donderdagmiddag ons spreekuur Tweede Wereldoorlog bezoeken.