De criminele sententies van de Etstoel, lezing door Fred Sieders

Kalender
Drents Archief
Datum
26 januari 2022 20:00 - 21:00

Beschrijving

In tegenstelling tot de civiele zaken kwamen (gelukkig) veel minder Drenten in aanraking met de strafrechtspraak. Sinds kort staat een overzicht van de criminele sententies’ op onze website. Het gaat om 254 zaken uit de periode 1649-1790. De delicten zijn veelal diefstal, overspel, bedreiging, mishandeling en soms een moord. De straffen lopen uiteen van het betalen van een boete tot de doodstraf. 

Fred Sieders, onderzoeker van de Drentse rechtshistorie, vertelt aan de hand van aansprekende cases over de informatie die je in de criminele sententies kunt vinden. Ook een ander onderdeel van de Etstoel komt aan bod: de getuigenverklaringen ('informatiën) die zijn ingewonnen voor de rechtszaak. Het is een prachtige bron waarin de getuigen vaak letterlijk worden geciteerd. 

26 januari 2022, 20.00 uur
U kunt de lezing online bijwonen via deze link vanaf 19.45 uur

Vanwege de geldende coronamaatregelen kiest het Drents Archief ervoor om tijdens de Week van de Drentse Familiegeschiedenis online lezingen te organiseren. Wilt u deelnemen maar heeft u niet eerder een lezing bijgewoond via Microsoft Teams? Lees eerst deze instructie door! 


Week van de Drentse Familiegeschiedenis 2022

Vanaf 24 januari 2022, tijdens de Week van de Drentse Familiegeschiedenis, staat het archief van de Etstoel centraal. De uitspraken van dit oude Drentse gerechtshof bevatten namelijk een schat aan gegevens over Drenten in de 17de en 18de eeuw. Sinds kort staat een naamindex op onze website, die het zoeken in dit archief een stuk gemakkelijker maakt. 
 
Tijdens de Week van de Drentse Familiegeschiedenis geven Cor de Graaf en Fred Sieders lezingen, gelardeerd met spannende resultaten van hun onderzoek. Daarnaast vertelt Janne IJmker over de 18de-eeuwse moordzaak die ze beschrijft in haar boek Achtendertig nachten. Alle activiteiten vinden online plaats.