Film: De Gouden Jaren met live-commentaar

Kalender
Drents Archief
Datum
20 april 2023 14:00 - 15:15

Beschrijving

Het Drents Archief draait op donderdagmiddag 20 april de film ‘De Gouden Jaren’. De beelden uit de jaren ‘50 en ’60 zijn een feest van herkenning. De veranderingen op het Drentse platteland komen in beeld, zoals de opkomst van de trekkers in de landbouw, de bouw van nieuwe wijken en de komst van supermarkten, iets nieuws in die tijd. Vele Drentse dorpen en hun inwoners maken hun opwachting in de film. Hét handelsmerk van de films was dan ook ‘iedereen is een filmster’. Niet alleen de burgemeester en de middenstand, maar juist ook huisvrouwen, arbeiders en kinderen komen al zwaaiend in beeld. Rinus Bouwmeester, voormalig journalist van RTV Drenthe geeft live commentaar bij de film.

De film met verhalen van Drenthe is een activiteit in het kader van Gekleurd Grijs en wordt getoond op donderdag 20 april van 14.00 – 15.15 uur in de Studio van het Drents Archief, Brink 4 (entree Museumlaantje) in Assen. Deelname kost vijf euro, inclusief koffie of thee met een koekje na afloop.  Aanmelden is noodzakelijk via info@drentsarchief.nl of 0592 – 313 523

Bokje springen voor het goede doel

De film is samengesteld uit de mooiste Drentse dorpsfilms. De drijvende kracht achter de dorpsfilms was zakenman Adolfs (1917-1977) uit Enschede. In 1947 vatte hij samen met de Nederlandse Federatie van Harmonie- en Fanfaregezelschappen het plan op, om met filmopnamen geld te verdienen voor de vele muziekverenigingen die tijdens de oorlog beroofd waren van uniformen en muziekinstrumenten. In totaal heeft hij wel 100 dorpsfilms in Drenthe gemaakt. De opzet van de films zou altijd hetzelfde blijven. Eerst legde de filmploeg het gemeentehuis, de burgemeester en het personeel vast, gevolgd door de scholen met leerlingen en karakteristieke en pittoreske beelden van de plaats en omgeving. In elk dorp zie je de meester bokje springen op het schoolplein. Tot slot werd het bruisend verenigingsleven in beeld gebracht; het koor en de muziekvereniging maar ook de gymnastiekvereniging komen aan bod tijdens de grote optocht.

Praktische informatie

  • Datum: Woensdag 20 april 2023
  • Start: 14.00 uur
  • Locatie: Studio, Drents Archief. Brink 4 (entree Museumlaantje)
  • Prijs: € 5,- incl. koffie/thee en wat lekkers na afloop
  • Aanmelden: verplicht, dit kan via info@drentsarchief.nl of 0592 - 313 523 

Wil je nog meer films met live-commentaar bekijken? Op 5 april organiseert het Drents Archief een soortgelijke filmvertoning, dan staat Assen in de twintigste eeuw centraal.