Lezing: Hein Klompmaker

Kalender
Drents Archief
Datum
5 oktober 2021 20:00

Beschrijving

Hunebedbouwers leefden zo’n 5000 jaar geleden. Ze staan symbool voor de overgang van samenlevingen van jagers-verzamelaars naar boerensamenlevingen. Was die overgang een vooruitgang of het begin van een ellendige tijd?

Tijdens een online lezing op 5 oktober vertelt Hein Klompmaker over de cultureel-mentale aspecten van de overgang naar het boerenbestaan, de Neolithische revolutie. De vele werkzaamheden die door deze vroege boeren moesten worden verricht, leidden tot een scala van sociale rollen, bevolkingsgroei en groei van specialismen.

De samenlevingen van hunebedbouwende boeren waren dynamischer dan je zou denken. Welke invloed had dat op het denken en het wereldbeeld van deze boeren? Klompmaker komt via de methode, die hij “empathische archeologie” noemt, tot een verrassend nieuwe visie op de bouwers van de oudste monumenten van ons land.

Hein Klompmaker (1954) is oud-directeur van het Hunebedcentrum te Borger. Hij publiceerde onlangs het boek: Het leven van boeren die hunebedden bouwden. Een collectieve biografie.

Datum: 5 oktober 2021
Tijd: 20.00 uur (digitale inloop vanaf 19.45 uur)
Locatie: Online, via MS Teams
Aanmelden is niet nodig

Door hier te klikken gaat u automatisch naar de online lezing. 

Nog niet eerder een lezing gevolgd via MS Teams? Lees dan eerst de handleiding.

Hebt u deze lezing bijgewoond? Wij zijn benieuwd wat u ervan vond! Laat hier uw reactie achter