Workshop: Onderzoek Militaire Commissaris

Kalender
Drents Archief
Datum
28 januari 2023 15:30 - 16:00

Beschrijving

De regering in Londen probeerde zich voor te bereiden op het moment dat Nederland na de Duitse bezetting weer een democratische samenleving moest opbouwen. De bevrijde gebieden moesten dan zo snel mogelijk weer bestuurd worden. Dat werd een taak voor het Militair Gezag (MG). Het MG zorgde voor onderdak voor evacués, opvang van repatrianten aan de landsgrens en maakte een begin met de zuivering van bestuurders, ambtenaren, politiemannen enz. en nam ook de wederopbouw van waterwegen, spoorverbindingen en kolenvoorziening op zich.

De maanden direct na de bevrijding van Drenthe in april 1945 waren voor het Militair Gezag en de bestuurders van de gemeenten een hectische periode. Van de ene dag op de andere dag moest weer een democratische samenleving worden opgebouwd. En dat in dagen dat de bevolking eigenlijk niets anders wilde dan feestvieren en een deel zich hevig inspande om alle van collaboratie verdachte medeburgers op te pakken. Niet alleen de dagelijkse gang van zaken moest doorgaan, maar de bestuurders kregen ook te maken met een groot aantal nieuwe projecten die op zo kort mogelijke termijn van de grond moesten komen. Daarbij liep een groot aantal zaken door elkaar die direct aandacht vroegen.

Gerben Dijkstra geeft in deze workshop voorbeelden van het materiaal dat je in het archief van de Militaire Commissaris kunt aantreffen. Het commissariaat In Drenthe, Militaire Commissaris van Drenthe, werd ingesteld op 11 januari 1945 en weer opgeheven op 1 augustus 1945. Het archief bestrijkt de jaren 1944-1946; het omvat 4,4 m.

drs. Gerben Dijkstra (1950), historicus en uitgever, onderzoekt de laatste jaren veel over de periode van april 1945 tot 1950.

Deelname is gratis. Aanmelden voor deze en andere activiteiten tijdens de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis kan via onderstaand aanmeldformulier.  

> Meld je nu aan!