Excerpt: Elke maand staat een andere filmer centraal

10 januari 2024

In onze filmrubriek staan dit jaar Drentse filmmakers centraal. Wie waren zij en welke Drentse beelden legden zij vast? Elke zaterdagavond tonen wij op social media en film van hem of haar en in onze Digilounge is in dezelfde maand een compilatie van het werk van deze filmmaker te zien.

Bekijk de compilaties op ons YouTube-kanaal.

Januari

We trappen in januari af met S.G. Vegter uit Zuidwolde. Hij was huisarts in deze Zuid-Drentse plaats. In de jaren 30 legde hij het reilen en zeilen Zuidwolde en omgeving vast. Als hij zijn filmdoosjes naar Den Haag (Kodak) opstuurde om ze te laten ontwikkelen, zette hij er altijd 'Vegter, arts, Zuidwolde, Drenthe' op. Een huisadres was toen niet nodig om het de filmpjes terug te krijgen. Begin jaren 40 verliet de familie Vegter Drenthe en streek zij neer in Arnhem.

Februari

In februari vertonen we beelden van M. Veenstra uit Norg. Hij filmde in de jaren 70 en 80 veel in het noorden van onze provincie: vooral in de huidige gemeente Noordenveld. Veenstra bracht opvallend veel 'stoere' onderwerpen in beeld: ijsspeedway, HorsePowerRun en vliegtuigen.

Maart

Klaas Nijmeijer uit Nijeveen was een bekende filmmaker in Meppel en omstreken. In onze collectie bewaren we maar liefst 96 films van hem. In de maand maart vertonen we hier een kleine selectie van. Nijmeijer was boer en hij en zijn vrouw kregen tijdens hun 25-jarig huwelijksfeest in 1974 een filmcamera van de kinderen. Een gouden cadeau bleek later! Nijmeijer maakte in de jaren 70 en 80 heel veel opnames in Zuid-Drenthe: van het (oude) boerenleven, de bedrijvigheid en de natuur. Deze voorzag hij vaak van humoristisch commentaar. Ook op vakantie schoot hij menig film. 

April

In Assen was vanaf de jaren 60 de Asser Film Club (AFC) actief. Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden verschillende filmclubs omdat filmapparatuur voor meer mensen betaalbaar werd. Aan de wieg van de AFC stond de Asser filmer Frits van Echten. Bij bijna elke gebeurtenis in onze provinciehoofdstad stonden de filmmakers van de AFC vooraan. Uit hun rijke collectie tonen we in de maand april een aantal films.