Excerpt: De Open Universiteit is bezig met een project over de Veenkoloniën

Ben jij opgegroeid in de regio Emmen en waren je ouders of grootouders betrokken bij de turfwinning? Werkten zij bijvoorbeeld als veenarbeider of waren ze op een andere manier actief in het veenbedrijf ? Of werkten zij – of jijzelf - juist na de oorlog in een van de fabrieken in Emmen? Misschien is de Open Universiteit dan op zoek naar jou!

Kinderen van de kolonie

De Open Universiteit is gestart met het project ‘Kinderen van de kolonie’. Daarin wordt onderzocht hoe de vroegere winning van turf en steenkool doorwerkt in de levens van bewoners van de regio Emmen en de Limburgse mijnstreek. Deze gebieden worden wel eens 'wingewesten' genoemd. Wat kunnen we van deze geschiedenis leren voor de toekomst? Onderzoekers houden in Drenthe en in Limburg video-interviews met oudere en jongere mensen met verschillende achtergronden. De interviewcollecties die zo gaan ontstaan, worden blijvend toegankelijk voor het publiek en voor vervolgonderzoek. Om dat te bereiken werkt de Open Universiteit samen met het Drents Archief, het ErfgoedNetwerk Emmen en andere Drentse erfgoedorganisaties.

Meer weten?

Wil jij bijdragen aan dit project of ken je anderen met een verhaal dat past bij deze oproep? Of wil je meer weten? Mail dan naar drenthe@ou.nl.