Excerpt: Interactieve plattegrond, web-expositie, fototentoonstelling, escape room en podcast

19 oktober 2021 

Zeventig jaar geleden werden duizenden Molukse KNIL-militairen met hun gezin vanuit voormalig Nederlands Indië door de Nederlandse regering op de boot naar Nederland gezet. De gezinnen werden, “tijdelijk”, ondergebracht in kampen. Kamp Schattenberg, het voormalig kamp Westerbork in Hooghalen, was daar een van. Dinsdagmiddag 19 oktober haalden twee kinderen van toen, Mietji Hully (1951) en Augustinus Tuparia (1950) aan de hand van oude foto’s en verhalen herinneringen op aan het woonoord met Molukse ouderen in De Slingeborgh in Assen. Het Drents Archief wil dat iedereen de bijzondere geschiedenis van de Molukkers in Drenthe kent. Daarom werkte het archief met een aantal vrijwilligers samen aan een project om zoveel mogelijk mensen te bereiken met verhalen en de bijzondere foto’s uit de collectie van het Drents Museum. Naast een interactieve kaart van kamp Schattenberg met foto’s, werd een kleine foto expositie, een podcastserie, een web-expositie en een online escape room ontwikkeld. Op drentsarchief.nl/schattenberg is alle informatie te vinden. 

  • Interactieve kaart van Kamp Schattenberg op geheugenvandrenthe.nl
  • Vierdelige podcastserie Kamp Schattenberg op Apple podcasts, Google podcasts en Spotify
  • Web-expositie Kamp Schattenberg 
  • Online escape room De KNIL koffer van oom Jack (via Educatie van het Drents Archief) 
  • Kleine fototentoonstelling in de Digilounge van het Drents Archief
  • Interactieve kaart van Kamp Schattenberg op de touchtafel in de Digilounge van het Drents Archief

Interactieve kaart met foto’s van kamp Schattenberg

Op de website geheugenvandrenthe.nl is een zeer gedetailleerde, oude plattegrond van het voormalige woonoord met alle barakken geplaatst. Maar ook het hospitaal, de kleuterschool, de schouwburg, winkels en de garage, om maar wat te noemen. Op de kaart staan foto’s (1951-1970) die op die plek gemaakt zijn, in de jaren van verdriet, boosheid en heimwee maar ook van saamhorigheid en feest. Een deel van de oude foto’s is te zien in de web-expositie op drentsarchief.nl.
Iedereen die ook de namen van de oud-bewoners van kamp Schattenberg wil zien, kan in het Drents Archief terecht. Er is een kleine tentoonstelling van een deel van de foto’s te zien en de interactieve kaart is, inclusief namen, op de grote touchtafel te bekijken.

Podcast en escape room

In de podcastserie Kamp Schattenberg die het Drents Archief samen met RTV Drenthe maakte, vertellen vier kinderen van toen over opgroeien in een woonoord ver van huis. De podcastserie is te beluisteren via de verschillende podcastapps, de website van RTV Drenthe en op drentsarchief.nl/schattenberg. Leerlingen van de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs leren in de digitale escape room De KNIL koffer van oom Jack (ale rasa beta rasa – wat jij voelt, voel ik ook) over de geschiedenis van de Molukkers.

Meer informatie

Alle onderdelen uit het project zijn te vinden op drentsarchief.nl/schattenberg. Het Drents Archief werkt samen met AAN DE ANDERE KANT (een theaterdrieluik over de Moluks-Nederlandse geschiedenis), RTV Drenthe, Drents Museum en Biblionet Drenthe om de verhalen rond Schattenberg en de Moluks-Nederlandse geschiedenis te vertellen. Foto’s van Kamp Schattenberg behoren tot de collectie van het Drents Museum. Het project is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Provincie Drenthe, het VSBfonds en Rabobank Assen en Noord-Drenthe.