Let op: in verband met de verbouwing van ons kaartendepot kunt u op dit moment geen originele kaarten aanvragen. De meeste kaarten zijn wel voor u online beschikbaar. U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

2.06.1. Gereformeerd (Drents Archief)

Uw zoekacties: Collectie DTOB

0176.01 Collectie DTOB

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.06. Dalen
2.06.1. Gereformeerd
0176.01 Collectie DTOB
2. Inventaris
2.06. Dalen
2.06.1.
Gereformeerd
De gemeente Dalen omvatte het dorp Dalen en de gehuchten Wachtum en Dalerveen. Johannes Sutorius wordt in 1600 voor het eerst vermeld als predikant van Dalen. Het recht van benoeming van de predikant was verbonden aan het huis de Scheer bij Gramsbergen. In 1735 is ds. Alexander Sprungli begonnen dopen en huwelijken in te schrijven. Blijkens een aantekening voorin het boek is hem twee jaar na zijn komst in Dalen (dus in 1737) door de dochter van zijn voorganger een boekje ter had gesteld, "waarin de namen van enige gedoopte kinderen gevonden worden, dog omdat 't selve soo slegt geconditioneerd was heeft Sprungli de doopinschrijvingen over 1718-1735 overgenomen in zijn boek.

Kenmerken

Datering:
1619-1850
Beschrijving:
Inventaris van de doop-, trouw-, overlijdens- en begraafregisters van voor 1811 in de provincie Drenthe
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0176.01 Collectie DTOB
VERKORT:
NL-AsnDA, 0176.01