Let op: in verband met de verbouwing van ons kaartendepot kunt u op dit moment geen originele kaarten aanvragen. De meeste kaarten zijn wel voor u online beschikbaar. U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

2.12.1. Gereformeerd (Drents Archief)

Uw zoekacties: Collectie DTOB

0176.01 Collectie DTOB

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.12. Gasselte
2.12.1. Gereformeerd
0176.01 Collectie DTOB
2. Inventaris
2.12. Gasselte
2.12.1.
Gereformeerd
De gemeente Gasselte heeft in de loop der jaren verschillende verkleiningen ondergaan. Tot 1611 vormde het met Gieten één kerkelijke gemeente. Op de classicale vergadering in dat jaar kreeg Gasselte een eigen predikant *  . Tot 1615 ressorteerden gedeelten van Wildervank, Nieuwe Pekela en Onstwedde onder Gasselte, maar bij de vaststelling van de grens met Groningen in dat jaar kwam hieraan een einde. Na 1650 zijn de markegenoten van Gasselte begonnen venen aan te snijden. Zo ontstond een veenkolonie met de naam Gasselternijveen. In 1697 kreeg Gasselternijveen een eigen predikant. De kerkelijke gemeente omvatte nu enkel nog het dorp Gasselte en Gasselterboerveen.
In 1611 werd ds. Johnnes Cuperus beroepen, die Gasseltes eerste predikant werd. Hij begon ook met de registratie van dopen en huwelijken, terwijl zijn opvolger Bernhardus Fabritius in 1630 ook overledenen ging noteren.

Kenmerken

Datering:
1619-1850
Beschrijving:
Inventaris van de doop-, trouw-, overlijdens- en begraafregisters van voor 1811 in de provincie Drenthe
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0176.01 Collectie DTOB
VERKORT:
NL-AsnDA, 0176.01