U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

2.20.1. Gereformeerd (Drents Archief)

Uw zoekacties: Collectie DTOB

0176.01 Collectie DTOB

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.20. Meppel
2.20.1. Gereformeerd
0176.01 Collectie DTOB
2. Inventaris
2.20. Meppel
2.20.1.
Gereformeerd
De kerkelijke gemeente omvatte de plaats Meppel en de gehuchten Oosterboer en Zomerdijk. Bekend is dat ook inwoners van Haminge en Hesselingen, ressorterende onder het Overijsselse Staphorst, in Meppel ter kerke gingen *  .
Meppels eerste predikant in 1598 was Simon Joannis Phileus, die echter in 1601 ontslagen werd door de classis, omdat hij "met syner duyvelscher hypocrisye dat predighampt der landtschap Drenthe in den dreck der schanden onderdrucke *  . De in 1625 beroepen ds. Jacobus Plancius legde een doopboek en een huwelijksboek aan. In 1627 stonden Ridderschap en Eigenerfden toe dat er in Meppel twee predikanten werkten *  . Het recht van benoeming van de tweede predikant hadden Drost en Gedeputeerden. Eerste tweede predikant werd Johannes Theodorus Polheim.
Wanneer in Meppel iemand begraven werd, dan werd daarbij de klok geluid. Hiervoor moest betaald worden en de ontvangsten werden door de kerkvoogdij opgeschreven Aldus werden de "klokkeboeken gevormd, waaruit de begrafenissen in Meppel zijn te halen.

Kenmerken

Datering:
1619-1850
Beschrijving:
Inventaris van de doop-, trouw-, overlijdens- en begraafregisters van voor 1811 in de provincie Drenthe
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0176.01 Collectie DTOB
VERKORT:
NL-AsnDA, 0176.01