Let op: in verband met de verbouwing van ons kaartendepot kunt u op dit moment geen originele kaarten aanvragen. De meeste kaarten zijn wel voor u online beschikbaar. U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

2.24.1. Gereformeerd (Drents Archief)

Uw zoekacties: Collectie DTOB

0176.01 Collectie DTOB

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.24. Oosterhesselen
2.24.1. Gereformeerd
0176.01 Collectie DTOB
2. Inventaris
2.24. Oosterhesselen
2.24.1.
Gereformeerd
Tot Oosterhesselen behoorden de gehuchten Gees, Zwinderen en De Klenke.Nadat in de eerste jaren na de hervorming de predikant van Sleen ook Oosterhesselen bediend had, werd in 1607 Johannes van Asschenberg beroepen, die de eerste predikant werd.
In 1700 droeg Gerhardt Sloet, heer van Singraven en Cannerslo en `subalterne leenheer¿ van Overijssel, het collatierecht van Oosterhesselen over aan Rutger van Dongen, heer van de Klenke *  . Het recht van benoeming van de predikant is sindsdien op het huis de Klencke blijven berusten.
Ds. Lukas Schukking legde in 1754 een boek aan, waarin hij dopen, huwelijken en lidmaten noteerde. In datzelfde boek schreef zijn opvolger Helmer Heres vanaf 1768 tevens de overledenen en de bij hun begrafenis gehouden lijkpredikaties.

Kenmerken

Datering:
1619-1850
Beschrijving:
Inventaris van de doop-, trouw-, overlijdens- en begraafregisters van voor 1811 in de provincie Drenthe
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0176.01 Collectie DTOB
VERKORT:
NL-AsnDA, 0176.01