Let op: in verband met de verbouwing van ons kaartendepot kunt u op dit moment geen originele kaarten aanvragen. De meeste kaarten zijn wel voor u online beschikbaar. U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

2.41.1. Gereformeerd (Drents Archief)

Uw zoekacties: Collectie DTOB

0176.01 Collectie DTOB

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.41. Zuidwolde
2.41.1. Gereformeerd
0176.01 Collectie DTOB
2. Inventaris
2.41. Zuidwolde
2.41.1.
Gereformeerd
Oorspronkelijk omvatte de kerkelijke gemeente Zuidwolde de huidige burgerlijke gemeente Hoogeveen ten zuiden van de Noordsche Opgaande en de gemeente Zuidwolde, behalve twee stroken langs de Reest, die tot Avereest behoorden. In 1682 werd de nieuwe kerkelijke gemeente Hoogeveen daarvan afgescheiden. Zo bleef Zuidwolde over, bestaande uit Ten Arlo, Bazuin, Drogt, Kerkenbosch, Legeveen, Linde, Lubbinge, Nijstad, Nolde, Schottershuizen, Steenbergen, Veeningen, Westerveld, Wimmenhove en Zuidwolde. Eerste predikant in 1600 was Johannes Nierssen. Het collatierecht kwam toe aan het huis Echten. Door een brand in een boerderij op 18 augustus 1824 zijn alle archieven van de gemeente Zuidwolde verbrand *  .. Hiertoebehoorden ook de kerkelijke registers van dopen enz., die aan de gemeente waren overgedragen.

Kenmerken

Datering:
1619-1850
Beschrijving:
Inventaris van de doop-, trouw-, overlijdens- en begraafregisters van voor 1811 in de provincie Drenthe
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0176.01 Collectie DTOB
VERKORT:
NL-AsnDA, 0176.01