Let op: Reserveren momenteel verplicht

Vanwege de corona-maatregelen is het op dit moment noodzakelijk om een afspraak te maken voor uw bezoek. U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

Uw zoekacties: Marke Norg, Zuid- en Westervelde
x0532 Marke Norg, Zuid- en Westervelde
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0532 Marke Norg, Zuid- en Westervelde
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
1. Marke Norg, Zuid- en Westervelde
0532 Marke Norg, Zuid- en Westervelde
1. Marke Norg, Zuid- en Westervelde
De marke Norg, Zuid- en Westervelde is vanouds één marke geweest *  . Het gebied van de marke wordt in 1810 als volgt omschreven: "het Noordbroek en Veldingerbroek, zijnde gemeene weiden in de markte van Norg, Zuid- en Westervelde, doch aan die van Norgh afzonderlijk toegedeeld; het Hulzebos en Tempelstukken, zijnde weiden als voren, doch aan die van Zuidvelde bijzonder afgedeeld; het Tempelstuk als mede gelijke weiden voor die van Westervelde in eigendom afgezonderd; het Florisland zijnde 27 opslagen veen, gelegen ten Westen de gemeene markte van Norg, Zuid- en Westervelde en aan die van Zuid- en Westervelde toebehorende" *  . Dit betrof echter een gedeelte van de marke, die veel groter was. Norg, Zuid- en Westervelde werd begrensd door de marken Veenhuizen, Een, Langelo, Donderen, Peest en Witten en de provincie Friesland. De marke is gescheiden bij akte van 15 februari 1843, gepasseerd voor notaris H.H. van Lier te Assen.
De administratie van de marke is zeer lange tijd in handen geweest van de families Lunsingh en Tonckens. Daardoor is in het archief van het huis te Westervelde, waar deze families woonden, veel over de marke achtergebleven *  . Het archief van de marke over de 20e eeuw werd in 1973 door de secretaris overgedragen aan het Rijksarchief *  .
Kenmerken
Datering:
1890-1973
Beschrijving:
Marke Norg, Zuid- en Westervelde
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0532 Marke Norg, Zuid- en Westervelde
VERKORT:
NL-AsnDA, 0532
Categorie:
  • Zonder categorie
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS