Let op: Reserveren momenteel verplicht

Vanwege de corona-maatregelen is het op dit moment noodzakelijk om een afspraak te maken voor uw bezoek. U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

Uw zoekacties: Collectie handschriften
x0582 Collectie handschriften
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0582 Collectie handschriften
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
1. Inleiding
0582 Collectie handschriften
1. Inleiding
In deze (voorlopige) lijst zijn slechts opgenomen die handschriften die niet aanwijsbaar behoorden tot andere handschriftencollecties of archieven in het Rijksarchief in Drenthe. Bij de catalogisering is er namelijk zo veel mogelijk naar gestreefd de handschriften die kennelijk uit andere archieven ' vooral particuliere ' waren afgedwaald, weer naar die archieven terug te brengen. Zo zijn er b.v. handschriften geplaatst bij de huisarchieven De Klencke, Batinge, Westervelde en Overcinge. Het restant, de op zichzelf staande handschriften, is in deze catalogus beschreven.
Wat de inhoud van de collectie verder aangaat, hebben ' behalve de oorspronkelijk in het Rijksarchief aanwezige handschriften en de door het archief aangekochte of anderszins verworven handschriften ' hierin ook een plaats gekregen de handschriften uit de bibliotheken van het Provinciaal Museum van Drenthe (verworven door het Rijksarchief in 1922 en 1973), het Drents Genootschap (1922 en 1973) en de arrondissementsrechtbank (1974), voor zover ze niet naar het archief of de collectie van herkomst zijn teruggebracht.
Ten behoeve van de onderzoeker is een concordans gemaakt op de geschreven catalogus van handschriften die omstreeks 1916 door de rijksarchivaris De Jonge van Ellemeet is vervaardigd. Een concordans op de catalogus van omstreeks 1890 was overbodig, omdat die lijst voorlopig was en vele handschriften van die lijst in de loop der jaren aan andere archieven zijn overgedragen. Wel is een concordansje gemaakt op de handschriften uit de gedrukte "Catalogus der bibliotheek van de arrondissementsrechtbank te Assen" (Assen 1909), rubriek H.
Naast deze verzameling bevinden zich in het Rijksarchief nog twee andere collecties met handschriften: de collectie Oldenhuis Gratama (toegang nr. 0583), en de collectie Ellents- Hofstede (toegang nr. 0584).
Kenmerken
Datering:
15e - 20e eeuw
Beschrijving:
Collectie handschriften
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0582 Collectie handschriften
VERKORT:
NL-AsnDA, 0582
Categorie:
  • Zonder categorie
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS