Let op: in verband met de verbouwing van ons kaartendepot kunt u op dit moment geen originele kaarten aanvragen. De meeste kaarten zijn wel voor u online beschikbaar. U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1. Inleiding (Drents Archief)

Uw zoekacties: Augustinus van Valkenstijn

0588 Augustinus van Valkenstijn

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
0588 Augustinus van Valkenstijn
1.
Inleiding
In 1973 schonk notaris G.J. de Jong Posthumus te Assen aan het rijksarchief in Drenthe een aantal stukken van Augustinus van Valkenstijn en echtgenote (aanwinst 1973.18). Deze stukken zijn beschreven onder de nummers 7-10.
In maart 1975 verwierf het rijksarchief van H.J. van Lier Lels te Leeuwarden enige bescheiden die eveneens op dit echtpaar betrekking hebben en hieronder opgenomen zijn onder de nummers 1-5 (aanwinst 1975.12).
Bij de stukken van de heer Van Lier Lels bevond zich ook een manuaal van de verpachting der generale middelen in de Landschap Drenthe over de jaren 1715-1722, opgemaakt door de ontvanger-generaal H.J. Ellents. Dit register is opgenomen in de Oude Staten Archieven onder nummer 815a.
De hierna beschreven stukken betreffen alle, zoals gezegd, Augustinus van Valkenstijn en zijn vrouw Louisa Aubry d'Arancey. Van Valkenstijn was in 1806 in Den Haag geboren als zoon van Charles Augustinus van Valkenstijn en Pieternella van Bredo. In 1842 trouwde hij in Haarlem Louisa d'Arancy, die in 1809 in Utrecht geboren was als dochter van Joseph Antoine Louis d'Arancey en Johanna Hester Smidt. Peter bij de doop was koning Lodewijk Napoleon zelf. Na hun huwelijk hebben de Van Valkenstijns het huis Vredeveld ten oosten van Assen betrokken, waar ze hun verdere leven hebben gewoond. Louisa d'Arancey overleed daar op 17 januari 1871 en haar man op 27 januari 1882. Beide werden zij begraven in de grafkelder bij het huis Vredeveld.

Kenmerken

Datering:
1830-1899
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0588 Augustinus van Valkenstijn
VERKORT:
NL-AsnDA, 0588